Kevin is klaar voor het huifbed-rijden. FOTO MARILYN PIETERSZ
Kevin is klaar voor het huifbed-rijden. FOTO MARILYN PIETERSZ Foto: MARILYN PIETERSZ

Lach op snoetjes is onbetaalbaar

OSSENDRECHT – Zo’n 45 kinderen met een verstandelijke beperking genoten zaterdag van de natuur-en muziekdag die Stichting Het Raakt U (HRU) en de Lions Club Woensdrecht Zuidkwartier (LCWZ) speciaal voor hen organiseerden.


DOOR MARILYN PIETERSZ

Het Zuidwesthoekcollege met zijn heerlijke ligging in de Ossendrechtse bossen bood de ideale locatie. Een huifkartocht, op muziek dansen of ontspannen in de snoezelruimte, het kon allemaal. “De lach op de gezichten van kinderen, dát is onze beloning”, aldus de organisatoren. Deze drie partijen – HRU, LCWZ en Zuidwesthoekcollege - willen op lokaal niveau betrokkenheid tonen. HRU zoekt naar mogelijkheden om activiteiten te organiseren voor kinderen met een verstandelijke beperking met als doel hun leefklimaat te verbeteren. Lions sponsort graag lokale goede doelen en het Zuidwesthoekcollege biedt een helpende hand door het gebouw open te stellen.

Appelflappen
“Bovendien”, vult Arnold van der Steen van HRU aan, “de leerlingen hebben appelflappen en soep voor ons klaargemaakt. Dat bedoel ik nou, drie partijen slaan de handen ineen en er ontstaat een prettige samenwerking die zorgt voor verbinding.” Alexander Bol van de Lions knikt instemmend. “Voor ons is het belangrijk dat we niet alleen sponsoren, maar dat onze leden de handjes laten wapperen op een dag als vandaag. Dat heeft meerwaarde en zorgt voor meer betrokkenheid.”

Huifbed-rijden
Eén van de vier activiteiten op deze zonovergoten zaterdag is het huifbed-rijden. De deelnemer ligt op een doek, een hangmat dat gespannen is over de ruggen van twee pony’s die de huifkar trekken. Degene die op het huifbed ligt krijgt een heerlijke massage en de cadans van de paarden werkt rustgevend. Tevens zorgt het huifbed-rijden voor een goede doorbloeding bij mensen met een meervoudige handicap die weinig kunnen bewegen. Kevin (7) is er helemaal klaar voor. Boven het huifbed hangen knuffels en hij vindt ze geweldig. Zijn moeder vergezelt hem tijdens de rit en geniet eveneens.

Andere activiteiten zijn: een huifkartocht door de bossen, het snoezeltheater en voor het eerst naar muziek luisteren en dansen. Marijn van Geel brengt allerlei bekende Nederlandstalige liedjes ten gehore. Sommige kinderen beginnen spontaan te bewegen terwijl een ander in beweging komt vanuit de rolstoel samen met een meegekomen familielid. Op deze dag is het hele gezin welkom. Tijdens het optreden van de muzikanten van het snoezel of belevingstheater worden alle zintuigen geprikkeld. De kinderen voelen en horen de muziek en ze mogen ook zelf aan gang met de instrumenten.

Mini-koe
Tussen alle activiteiten door kunnen de kinderen rust vinden in de snoezelruimte. Dit is een rustruimte gevuld met geuren en allerlei kleurige, soms zachte voorwerpen die de zintuigen stimuleren. In een ruimte als deze komen de deelnemers tot rust en ze zien, horen, voelen en ruiken van alles. Verder is er een kinderboerderij met onder meer konijnen, een mini-koe, schaapjes en ezels.

Adam (10) is dol op dieren en hij kan zijn geluk niet op als hij met rolstoel en al tussen de twee pony’s van de huifkar mag plaatsnemen. En daar is hij dan: de glimlach, de beloning waarover Van der Steen en co het hadden.[l]

Adam is helemaal blij dat hij met de pony’s mag knuffelen. FOTO MARILYN PIETERSZ