Paul Bosse van Domaine de Brabantse Wal ontvangt gasten tijdens de open dagen. FOTO JOSÉ VAN DER WEGEN
Paul Bosse van Domaine de Brabantse Wal ontvangt gasten tijdens de open dagen. FOTO JOSÉ VAN DER WEGEN Foto: JOSÉ VAN DER WEGEN

Van Klein Wonder tot Groot Geluk

OSSENDRECHT – Franse wijn, Italiaanse, Chileense of gewoon een Nederlandse of zelfs Ossendrechtse wijn? Wie van wijn houdt, is in Ossendrecht sinds 2012 al in het juiste dorp, want sinds dat jaar is Domaine De Brabantse Wal actief. De wijngaard doet op zaterdag 21 en zondag 22 september mee tijdens de Open dag van de Nederlandse Wijngaarden 2019.

DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN

Tijdens de open dag heeft Domaine de Brabantse Wal aan de Heuvelweg 5 in Ossendrecht heel wat op het programma staan. “Beide open dagen zijn we geopend van 11.00 tot 16.00 uur. Bezoekers kunnen dan wijn komen proeven, een kijkje in de keuken nemen van hoe het proces werkt, vragen stellen en kijken naar het oogsten van één van de druivensoorten en natuurlijk ook wijn kopen. Tevens zullen we op de zaterdag een nieuwe wijn introduceren, naast de wijnen die we al voeren”, aldus Paul Bosse van Domaine de Brabantse Wal.

De wijnen die in Ossendrecht gemaakt worden, zijn afkomstig van drie verschillende druivenrassen. “Er zijn wel 300 verschillende rassen geschikt voor dit gebied, maar de meeste wijngaarden kiezen toch wel voor deze drie rassen. Het zijn allemaal Duitse rassen en ook allemaal witte wijnen. We hebben daar destijds voor gekozen, omdat witte wijn bij uitstek geschikt is om te combineren met één van de streekproducten, de Brabantse Wal Asperge.”

Hoogstandjes
De drie druivenrassen die Domaine de Brabantse Wal voert zijn de Solaris, met 500 stokken, de Johanniter met 2.000 stokken en de Souvignier Gris met eveneens 2.000 stokken. “De rassen zijn mede gekozen op basis van smaak. Toen we begonnen hebben we veel advies gekregen en ingewonnen en ook veel geproefd. Daar kwamen deze druivenrassen als beste voor ons uit de bus.” En niet alleen bij het ‘Domaine’ zelf vallen deze rassen en daarmee de wijnen in de smaak. De wijnen die Domaine de Brabantse Wal produceert, zijn stuk voor stuk hoogstandjes voor de wijnliefhebber. “We voeren twee hoofdwijnen, met de namen Klein Wonder en Groot Geluk. Klein Wonder komt qua naam voort uit de eerste productie in 2013, omdat het een klein wonder was dat er op éénjarige ranken een wijn geproduceerd kon worden met zoveel smaak. Met deze wijn hebben we inmiddels Brons, Zilver, Goud, Goud en Zilver gewonnen. Groot Geluk heeft Brons, Brons, Zilver en Brons opgeleverd. Daarnaast zijn we al eens uitgeroepen tot Beste Wijngaard van Nederland en België.”

Oogsten
De nieuwe wijn die tijdens het Open Weekend geïntroduceerd zal worden is een krachtige wijn die zes maanden op eikenhouten vaten heeft gelegen. Daarnaast verschijnen er dit jaar nog twee mousserende wijnen. “Hierdoor kunnen we ook de minder rijpe druiven gebruiken. Deze gooien we anders weg.” Vijf wijnen telt Domaine de Brabantse Wal dus op dit moment, maar er zit een zesde in de planning. “Afhankelijk van het weer en de opbrengst zal die volgend jaar verschijnen.” Tijdens de open dagen zullen de bezoekers zien hoe het oogstproces verloopt. “We zullen de Solaris gaan oogsten. Oogsten gebeurt met de hand, er wordt met de hand geknipt. De overige ranken zullen we waarschijnlijk in oktober gaan oogsten, ook hier afhankelijk van het weer. Oogsten doen we overigens altijd in het weekend, daarbij krijgen we hulp van een grote groep vrijwilligers. Gemiddeld kunnen we met 20 tot 30 man in een paar ochtenden oogsten. Solaris heeft 500 stokken, dus dat past prima tijdens de open dagen.[l]