Steven Adriaansen, Jos van Elshout en Lars van der Beek. FOTO GEMEENTE WOENSDRECHT
Steven Adriaansen, Jos van Elshout en Lars van der Beek. FOTO GEMEENTE WOENSDRECHT Foto: Gemeente Woensdrecht

Jos van Elshout 'totaal verrast' door lintje

HUIJBERGEN – Terwijl je gewoon gezellig in je T-shirtje samen met je mede-orkestleden geniet van een feestelijke avond in het kader van het 60-jarige bestaan van Streekorkest Fravino, komt daar opeens de burgemeester met ambtsketen binnen. En aangezien je dan de enige jubilaris bent binnen het orkest, is het wel duidelijk wat de burgemeester komt doen! En inderdaad: Jos van Elshout uit Huijbergen heeft een koninklijke onderscheiding ontvangen.

DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN

Maar liefst 50 jaar lid is Jos van Elshout van Fravino, waarvan 40 jaar als bestuurslid. En daarnaast is hij al zo’n 30 jaar actief voor de Huijbergse kruisvereniging. Al deze wapenfeiten waren genoeg voor het bestuur van Fravino om heimelijk een aanvraag in te dienen voor een Koninklijke Onderscheiding voor ‘hun’ Jos. En een geheim en daarmee een complete verrassing werd het dan ook voor de Huijbergenaar. “Ik was er totaal niet op gekleed, stond daar in mijn T-shirtje. Toen de burgemeester met zijn ambtsketen binnenkwam, voelde ik wel direct nattigheid. Want ik was de enige jubilaris bij de feestavond, dus je kon er bijna niet omheen. Ze hadden het wel echt heel goed geheim gehouden, want zelfs mijn vrouw en kinderen werden totaal verrast.”


Broeders
Fravino zit echt in het bloed van Van Elshout. Al sinds zijn dertiende is hij lid van het Streekorkest Fravino Huijbergen. Zo’n 50 jaar geleden brachten zijn ouders hem op het muzikale pad. “Ik was een vrij onbesuisde puber, klom onder meer op daken van schuren en viel er ook vanaf. Ik moest in korte tijd twee keer gehecht worden. Mijn ouders hadden veel contact met de broeders, de grondleggers van Fravino, opgericht in de tijd dat er nog een internaat was en muziek wel iets leek om de jongens bezig te houden. Mijn ouders dachten dat muziek ook wel wat voor mij kon zijn. Ik kreeg les van broeder Matthias en daarna broeder Claudius. Ik kreeg eigenlijk direct de accordeon toegewezen binnen het orkest. De eerste vijf jaar kreeg ik les van de broeders en uiteindelijk belandde ik bij Janus Augustijn, die in die tijd één van de eerste professionele muziekleraren was in de regio. Werd ik door broeder Claudius nog weleens naar huis gestuurd, omdat ik mijn huiswerk niet had gedaan en niet gemotiveerd was, bij Janus Augustijn veranderde dat. Voor hem deed ik graag een stapje meer en bij hem verbeterde mijn techniek dan ook enorm.”

Accordeon
Na een jaar of tien rolde Jos in een bestuursfunctie bij Fravino. “Ik ben nog steeds algemeen bestuurslid, al heb ik ook heel even tijdelijk de rol van voorzitter op me genomen. Binnen het bestuur houd ik me bezig met de bladmuziek. Ik heb eens een hele winter besteed aan het digitaliseren van bladmuziek, omdat er weleens stukken ontbraken. Door het digitaliseren kun je nu gewoon bladmuziek printen. Ook maak ik deel uit van de muziekcommissie. De commissie maakt de muzikale keuze voor het volgende jaar. Dat is ook wel nodig, omdat de bladmuziek vaak alleen voor de accordeon is. Onze dirigente Marieke moet dan ook nog bladmuziek maken voor bijvoorbeeld de blaasinstrumenten.”

Fravino is een uniek orkest. “We zijn één van de weinige accordeonorkesten met andere instrumenten. Door meerdere instrumenten krijg je een mooiere klankkleur. Op dit moment zijn we met zo’n 25 leden voor drie orkesten, het opleidingsorkest Fravinova, Fravino en het ensemble. Het is een gezellige en hechte club met een actieve voorzitter en weinig verloop. Alleen is het lastig om nieuwe accordeonisten te vinden. Het imago van de accordeon schrikt velen af, terwijl het feitelijk een multimondharmonica is, waarmee je zoveel mooie dingen kunt doen. Samen mooie muziek maken is ook gewoon leuk, daar geniet iedereen van.”[l]