De oud-klasgenoten hebben weer bijgekletst. FOTO JOSÉ VAN DER WEGEN
De oud-klasgenoten hebben weer bijgekletst. FOTO JOSÉ VAN DER WEGEN Foto: José van der Wegen

JMJ Meisjesschool Hoogerheide komt weer samen

OSSENDRECHT/HOOGERHEIDE – Een reünie van de JMJ Meisjesschool in Hoogerheide heeft de meisjes - inmiddels dames - uit de klas van 1954-1955 weer bij elkaar gebracht.

DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN

Het initiatief voor de reünie werd genomen door oud-klasgenoten Nellie van den Bergh-Verheezen en Irene Paardekam-Goossens. “Het is nu de vierde keer dat we een reünie organiseren. We zijn er ooit mee gestart toen Irene aangaf geen foto’s te hebben van school. Ik had die wel en zo kwam het idee tot stand. Inmiddels hebben we al drie keer eerder een dergelijke reünie georganiseerd, steeds om de tien jaar. Dit is nu de vierde keer dat we samenkomen, 1989 was de eerste keer. Sommigen van ons kennen elkaar al zeker 72 jaar, zaten ook bij elkaar in de kleuterklas, maar we kennen elkaar in ieder geval allemaal van de zesde en zevende klas van 1954-1955.”

Strafwerk
De dames haalden herinneringen op in restaurant De Jonckheer in Ossendrecht, waar genoten werd van een high-tea. “In de zesde klas, nu groep acht, kregen we nog les van Juffrouw Soffers. Daarna werden het weer lessen door de nonnen. De zevende klas was eigenlijk de brugklas van de Huishoudschool, ook wel het VGLO genoemd, het Voortgezet Lager Onderwijs. Er waren twee lesjaren, waarbij we van alles leerden om een goed huishouden te kunnen runnen. Dat betekende naailessen, waarbij ze onder meer een onderjurk en schort leerden naaien, kooklessen om een basis voor soep te maken en aardappelen en groenten te leren koken, maar ook huishoudlessen. Een deel van de inhoud van die laatste lessen mochten sommige dames ook in de praktijk brengen op school. “Als je straf had, moest je de trappen of gangen vaak schoonmaken van de nonnen.” Mevrouw Moret-Schuurbiers kon zich nog goed heugen hoe ze strafwerk moest maken. “Ik kreeg als straf 25 tafels. Ik tekende 25 tafels en stoeltjes en leverde het in. De juffrouw reageerde er niet op. Het is een verhaal dat het nog steeds goed doet bij de kinderen.”
Na zo’n 65 jaar geleden bij elkaar in de klas te hebben gezeten, is de gemiddelde leeftijd nu 76, 77 jaar oud. “In 1989 waren we er allemaal bij. Een paar weken na de eerste reünie overleed de eerste klasgenote. Ten opzichte van de vorige keer in 2009 zijn ons tien klasgenoten en juffen ontvallen. De zusters mochten helaas nooit komen op de reünie, dat mocht niet vanuit het klooster. Omdat we allemaal ouder worden, zullen we een volgende reünie niet meer om de tien jaar houden, maar waarschijnlijk om de vijf jaar.”[l]