Wijkagent Frank Nolten, boa Joop van Dussen en burgemeester Steven Adriaansen luisteren aandachtig. FOTO JOSÉ VAN DER WEGEN
Wijkagent Frank Nolten, boa Joop van Dussen en burgemeester Steven Adriaansen luisteren aandachtig. FOTO JOSÉ VAN DER WEGEN Foto: José van der Wegen

Kinderen De Meulenrakkers huren een boa in

OSSENDRECHT – Een schone en veilige leefomgeving. Wie wil dat niet? Niet iedereen houdt zich echter aan de regels. Via het project Rent a Boa is de boa van de gemeente Woensdrecht de komende drie maanden te huur om problemen te helpen aanpakken. De kinderen uit groep acht van De Meulenrakkers gaven de aftrap.

DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN

Bij problemen in de leefomgeving kun je de gemeentelijke servicelijn bellen of een mailtje sturen. De kinderen van groep acht deden het echter op een andere manier. Zij schreven brieven naar de gemeente, naar burgemeester Steven Adriaansen in het bijzonder. In die brieven kaartten zij diverse problemen in de directe omgeving van hun school aan. “De pilot Rent a Boa is een initiatief van de gemeenteraad en draait al in andere gemeenten. Met het project is de boa de komende drie manden in te huren om gezamenlijk met inwoners of in dit geval de leerlingen van groep acht bepaalde ergernissen of problemen aan te pakken", legde de burgemeester uit. "Wanneer een probleem wordt opgepakt door de boa of de wijkagent, die ook bij de pilot betrokken is, wordt samen gekeken hoe het probleem valt op te lossen. Samen met de politie en mensen zelf wordt zo gewerkt aan een veilige buurt."

Prullenbakken

De kinderen van De Meulenrakkers in Ossendrecht hadden geïnventariseerd welke problemen er in de directe omgeving van hun school spelen. Deze varieerden erg. Zo vonden de kinderen onder meer dat er te weinig prullenbakken staan, automobilisten te weinig op (fietsende) kinderen letten, de oversteekplaats richting het Cichoreiplein gevaarlijk is, er teveel hondenpoep en zwerfafval ligt en dat er te vaak en te veel fout geparkeerd wordt, waardoor de situatie voor de schoolgaande kinderen onoverzichtelijk en onveilig wordt.

Al die problemen werden besproken bij de aftrap met wijkagent Frank Nolten, boa Joop van Dussen en burgemeester Steven Adriaansen. Uiteindelijk werd in samenspraak met de kinderen een drietal punten gekozen die nader aangepakt worden. Dat zijn de verkeersveiligheid en met name de parkeerproblematiek, de hondenpoep en het zwerfafval. De boa vroeg de kinderen wel om zelf ook met ideeën te komen om de problemen aan te pakken. Bovendien zullen de kinderen samen met de boa of de wijkagent in groepjes de problemen in kaart gaan brengen, waarna een gerichte aanpak kan worden bedacht.

Ouders

Op de vraag of de kinderen mee wilden helpen, stak vrijwel iedere leerlingen in groep 8 een vinger op. “Wellicht is het voor sommige zaken ook handig eerst de eigen ouders aan te spreken voor bijvoorbeeld het parkeerprobleem. Wanneer jullie je eigen ouders aanspreken op het feit dat het verboden is om stil te staan in de straat bij de school, bereik je al een klein effect. Een bekeuring voor het negeren van het stopverbod bedraagt toch 99 euro.”

Overigens zal er niet direct bekeurd gaan worden, maar ouders en overige weggebruikers, hondenbezitters die niet netjes de hondenpoep opruimen en mensen die zwerfafval achteloos laten slingeren moeten de komende tijd opletten. Op dit laatste staat namelijk een boete van 104 euro inclusief administratiekosten.
De kinderen zullen met onder meer zelfgemaakte flyers mensen gaan attenderen op eventuele overtredingen. Daarnaast wordt gekeken naar eventuele andere oplossingen, zoals meer opvallende prullenbakken of wellicht een Kiss and Ride-strook, waardoor kinderen wel kunnen in- en uitstappen, maar ouders niet mogen stoppen. Ook zou het parkeerprobleem deels opgelost kunnen worden als leerkrachten hun auto niet direct bij school parkeren, zodat die plaatsen vrij blijven voor ouders die hun kinderen ophalen.[l]