Twee unieke concerten door het Concertkoor

BERGEN OP ZOOM - Met gepaste trots kan Hét Concertkoor melden dat de volgende concerten op stapel staan, zondagmiddag 27 oktober om 15.30 uur Memorial concert 75 years battle of the scheldt in de Sint Gertrudiskerk te Bergen op Zoom en zaterdagavond 7 december om 20.00 uur Jubileumconcert 25 Jaar hét concertkoor in Theater De Maagd Bergen op Zoom. Deze twee concerten worden doorgaans in kamermuziek bezetting uitgevoerd, maar waarvan tevens een orkestversie bestaat, in beide gevallen ook van de hand van de componist zelf, die echter zelden worden uitgevoerd. Het is de bindende factor in de programmering van de twee grote concerten die dit koor dit najaar gaat uitvoeren.

Herdenkingsconcert op 27 oktober
De Slag om de Schelde beperkte zich niet tot de bevrijding van de Brabantse Wal alleen, maar betrof het hele stroomgebied van de Westerschelde dat bevrijd moest worden om de haven van Antwerpen als toevoerhaven voor de geallieerden te kunnen gebruiken. Om dit feit bij de 75-jarige herdenking gestalte te geven hebben drie Zeeuwse koren (uit Zeeuws-Vlaanderen, Walcheren en Zuid-Beveland) en het Brabantse Hét Concertkoor (Brabantse Wal) zich in een omvangrijk koorproject verenigd met vier concerten, met twee verschillende programma’s: een door de drie Zeeuwse koren gezamenlijk en het tweede door Hét Concertkoor.

Op 27 oktober presenteert Hét Concertkoor het Anne Frank Oratorium Annelies van de Engelse componist James Whitbourn (1963) in de uit 2004 stammende oorspronkelijke versie voor sopraansoliste, concertant koor, groot koor en symfonisch bezet orkest. Deze uitvoering is uniek! Daarnaast nog drie andere van zijn werken: het ‘Adagio’ voor orkest; ‘The Voices Stilled in War’ voor solisten-ensemble en orkest en het indrukwekkende ‘Requiem’ voor solisten-ensemble, koor, sopraansaxofoon en groot orgel.

Een opsomming van het grote aantal musici dat meewerkt aan dit concert begint met het Mendelssohn Chamber Orchestra, een begeleidingsorkest samengesteld uit leden en oud-leden van Nederlandse top-orkesten als het Amsterdamse Koninklijk Concertgebouw Orkest en het Radio Filharmonisch Orkest. Daarnaast vormen 13 professionele zangsolisten afkomstig uit Nederland, België, Engeland en Oekraïne het ‘Concertante Choir’ solisten-ensemble, naast Hét Concertkoor. De in de VS woonachtige sopraan Josefien Stoppelenburg zingt Anne Frank in Annelies en instrumentale solist in het Requiem is een van Nederlands meest vooraanstaande saxofonisten Ties Mellema. Toine Jimkes is de organist en het geheel staat onder leiding van dirigent André Telderman.

Het Jubileumconcert op 7 december
De tweede versie van Petite Messe Solonnelle van de componist Gioacchino Rossini voor groot orkest. Het concertprogramma wordt gecompleteerd met twee werken van Beethoven Tremati, Empi tremate, trio voor sopraan, tenor, bas en orkest opus 116 en Chorfantasie opus 80 voor pianosolo, vocale soli, groot koor en orkest.
Toegangskaarten zijn te bestellen via www.hetconcertkoor.nl [l]