Op de foto in een straaljager. Velen stonden er voor in de rij.
Op de foto in een straaljager. Velen stonden er voor in de rij. Foto: Eugène de Kok

Woensdrecht en vliegbasis vieren bevrijding samen

HOOGERHEIDE - Duizenden inwoners van de gemeente Woensdrecht hebben zaterdag een bezoek gebracht aan de vliegbasis. In het kader van 75 Jaar Bevrijding organiseerde de Koninklijke Luchtmacht in samenwerking met de gemeente een groots evenement.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Al vroeg was het druk op het terrein aan de Kooiweg in Hoogerheide. Het gros van de ruim 4500 bezoekers kwam rond 10.00 uur al naar de vliegbasis, omdat ze op tijd wilden zijn voor de aankomst van de historische vliegtuigen. Op de uitnodiging stond dat er vier vliegtuigen van de historische vloot in Gilze-Rijen zouden komen, maar vanwege het sombere weer werden dat er twee. De op de dranghekken leunende bezoekers genoten echter niet minder van de show. Degenen die tot na de middag bleven konden bovendien genieten van een fly past van een PC-formatie, de trainingsvliegtuigen die op de basis worden gebruikt.

Straaljager

Demonstraties waren er ook van de brandweer en met modelvliegtuigen. Bezoekers konden zelf ook van alles doen. Zo stond er een Spitfire-simulator, mocht jong en oud op de foto in een militair uniform of in een F-16, al moest je voor dat laatste wel even geduld hebben, leefden kinderen zich uit op het springkussen, kon iedereen zien welke rol de vliegbasis had in de Tweede Wereldoorlog en waren er gesprekken met één van de vele veteranen die zaterdag aanwezig waren.

‘s Middags genoot het publiek van een optreden van Wachtpost 13XXXL, het gelegenheidsorkest dat is samengesteld uit muzikanten uit de gemeenten op de Brabantse Wal. De muzikanten waren in de uren daarvoor in alle kernen van de gemeente Woensdrecht te zien geweest.

In het kader van 75 Jaar Bevrijding waren er dit weekend nog meer activiteiten. Zondagmiddag gaven de muziekgezelschappen uit de gemeente onder de noemer ‘Take Five’ een gratis bevrijdingsconcert in MFC Kloosterhof. Bovendien was in het oude gemeentehuis van Huijbergen een tentoonstelling te zien over het dorp tijdens de oorlog en bevrijding. De expositie is samengesteld door Heemkundekring De Wilhelmiet.

Voor meer informatie: www.woensdrecht.nl/75jaarbevrijding.[l]

Re-enactors zorgden voor mooie beelden.
Er waren veel oude voertuigen te zien op de basis, maar ook (vrij) nieuwe. FOTO'S EUGÈNE DE KOK
Vliegen in een spitfire met behulp van virtual reality.
De vliegshow was één van de meest spectaculaire onderdelen van het programma.