Wat is de beste zet voor wit?
Wat is de beste zet voor wit?

Nieuwkomer bij BSV titelkandidaat?

BERGEN OP ZOOM - Peter de Moor, nieuwkomer bij BSV, heeft afgelopen vrijdag zijn tweede overwinning geboekt in het kampioenschap van BSV en is plots de grote kandidaat voor de titel van BSV.

Natuurlijk is het pas de tweede ronde die gespeeld is, maar Peter de Moor heeft al twee belangrijke overwinningen geboekt, namelijk in de eerste ronde op meervoudig oud-kampioen Oliver de Hert en in de tweede ronde van een andere titelkandidaat Martin de Smit. Peter de Moor is overigens niet helemaal onbekend in de Bergse schaakwereld. Ca. 20 jaar geleden was Peter ook BSV-lid en ook toen speelde hij al sterk. Maar het is knap als iemand na lange tijd weer gaat schaken hij gelijk weer op hoog niveau meespeelt.

De uitslagen van afgelopen vrijdag: Peter de Moor-Martin de Smit 1-0; René Punt-Peter Kraaijeveld 1-0; Bart van Kasteren-Kees de Looff 0-1; Henry Groenveld-Ton van Vliet 1-0; Laurens Quinten-Abduihamid Hussein ½-½; Bas van de Putte-Adry Goris-Schouwstra ½-½; Pieter-Jan Demmers-Henk van Houten 1-0; Bert van der Linden-Wesley Hopmans 0-1; Frans Hellemons-Piet Bruys ½-½; Karen Gellustjan-Levi Vriens 0-1; Jan Haverhoek-Dennis van der Schouw 1-0. De stand aan kop na 2 ronden is nu: 1. Peter de Moor 2. René Punt 3. Kees de Looff.

Vrijdag 12 oktober speelt het bekerteam BSV B thuis tegen RSG A uit Roosendaal. Dit team zal bestaan uit spelers met een rating later dan 1700. Later in de maand zijn de eerste avondcompetitie wedstrijden van de BSV-teams in de Noord Brabantse Schaakcompetitie.

Vorige week kreeg u het volgende probleem: wit: Kd5, De1, Tc1, Tf4, Le7 pi: e3, f2’Zwart: Kb6, Dh2, Tg4, Th4 pi: b5 en b7. De opgave luidt: wit geeft mat in 3 zetten. De oplossing is: 1. Da5(+) Kxa5 2. Ta1(+) Kb6 3. Ld8(++).

Het nieuwe probleem komt uit een wedstrijd uit de clubcompetitie, zie diagram. Met welke zet krijgt wit een winnende stelling? [l]