Leerlingen zaten in de file voor de opening van de bieb op school. FOTO JOSÉ VAN DER WEGEN
Leerlingen zaten in de file voor de opening van de bieb op school. FOTO JOSÉ VAN DER WEGEN Foto: José van der Wegen

De Meulenrakkers hebben een bieb op school

OSSENDRECHT – Op basisschool De Meulenrakkers in Ossendrecht is de aftrap gegeven van het project 'De Bibliotheek op school'. Wethouder Lars van der Beek en Jannie Bouwens, directeur van De Meulenrakkers, verrichtten de officiële opening van de bibliotheekruimte samen met de leerlingen, die speciaal voor de opening in de file zaten.

DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN

Eigenlijk was ook de directeur van bibliotheek Het Markiezaat uitgenodigd voor de opening, de heer Harry van der Klink, maar hij was verhinderd omdat hij in een echte file stond. Zo namen de wethouder en schooldirecteur met de leerlingen van de basisschool de honneurs waar voor de opening van hun eigen bibliotheek.

Het project 'De bibliotheek op school' is een landelijke aanpak gericht op lees- en taalontwikkeling en mediawijsheid voor kinderen. Deze aanpak is in Woensdrecht mede mogelijk gemaakt door de gemeente. “We hebben gekeken naar welke doelen we willen behalen en hoeveel geld er is voor bepaalde projecten. Het project ‘Bibliotheek op school’ kwam daarbij goed uit de bus. Lezen is van groot belang voor de ontwikkeling van kinderen. In Bergen op Zoom draait het project al een tijdje en daar werkt het heel goed. Ik ben dan ook erg blij dat we in Ossendrecht de eerste bibliotheek op school mogen openen”, zei wethouder Lars van der Beek.

Gedicht

De school was ook blij. Zo droeg de tienjarige Simona Kuijlen uit groep zeven bij de aftrap een gedicht van Hans Kuijpers voor. Het maakt duidelijk dat je door lezen in een andere wereld terecht kunt komen. “Ik houd ook erg van lezen, lees alleen niet, zoals in het gedicht, onder tafel, maar gewoon op de bank. Ik houd van spannende boeken en fantasy en daar ga ik in de bibliotheek op school vaak naar op zoek.”

Namens de bibliotheek is Wendy Blommaert elke maandagmiddag in de bibliotheek op school te vinden als leesmediaconsulent. Zij staat de leerlingen en leerkrachten bij. “Ik ondersteun de leerlingen en leerkrachten in het onderwijs door met de boeken het leesplezier te bevorderen. De bibliotheek op school werkt net als een echte bieb. We kunnen boeken uitlenen met een uitleensysteem, zodat de kinderen ook boeken mee naar huis kunnen nemen. De kinderen kunnen in de ruimte zelf ook boeken lezen. De bibliotheek op school is gevestigd in een klaslokaal in school. Dat is erg fijn, want dan kan alles blijven staan en hebben we een eigen plekje. Leerkrachten komen nu al tijdens de schooltijden om boeken uit te zoeken voor gebruik in de klas. Het is straks de bedoeling dat met de hulp van bijvoorbeeld ouders ook na schooltijd de bibliotheek open is voor de kinderen. In totaal zijn er vijf nieuwe boeken per leerling beschikbaar, dus met 300 leerlingen zijn er 1500 boeken te leen.”

Basisschool De Meulenrakkers en Bibliotheek Het Markiezaat hebben voor Bibliotheek op school een samenwerkingsovereenkomst van drie jaar getekend.[l]