Mevrouw Borgers-van Loon. FOTO JOSÉ VAN DER WEGEN
Mevrouw Borgers-van Loon. FOTO JOSÉ VAN DER WEGEN Foto: José van der Wegen

'De vakbond leeft nog steeds in deze regio'

OSSENDRECHT – 31 mensen, al jarenlang trouw aan de FNV, zijn tijdens een speciale jubileummiddag in De Drieschaar in het zonnetje gezet door hun lokale afdeling Lokaal FNV West-Brabant. De jubilarissen die zich hadden opgegeven voor de middag, werden met een speldje en bloemetje gehuldigd vanwege hun jarenlange lidmaatschap.

DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN

Jarenlang, dat was het voor de meeste jubilarissen zeker. “Eigenlijk hadden we voor de regio Woensdrecht 62 jubilarissen, maar 31 hebben zich uiteindelijk opgegeven. De andere mensen krijgen hun speldje thuisgestuurd, vanuit de hoofdzetel in Rotterdam. De mensen die aanwezig zijn, zijn echt al jarenlang lid van één van de vakbonden”, zei Jan Hugens van de FNV. Er waren 5 jubilarissen met 25 jaar, 8 met 40 jaar, 9 met 50 jaar en 4 met 60 jaar. Mevrouw Bogers-van Loon werd in het zonnetje gezet, omdat zij 70 jaar lid was. Zij kreeg een extraatje in de vorm van een fles wijn en een gouden oorkonde van de vakbond.

Mevrouw Bogers-van Loon heeft het jarenlange lidmaatschap mede te danken aan haar inmiddels overleden echtgenoot. “Hij zei mij destijds dat ik het lidmaatschap niet moest opzeggen, want je kan de bond altijd nodig hebben. Ik ben dus altijd door blijven betalen. Feitelijk heb ik het lidmaatschap deels overgenomen. Toen mijn man destijds van de ambachtsschool kwam, kon hij direct aan de slag bij gieterij De Holland in Bergen op Zoom. Hij werd toen ook meteen lid van de bond. Ook nadat hij stopte met werken, hij heeft altijd bij De Holland gewerkt, bleef hij lid. Ik vond het in eerste instantie niet nodig om in het zonnetje gezet te worden, maar nu ik hier ben, is het toch leuk.” Het was dan ook een echt feestje. Er waren borrelhapjes en drankjes en een optreden van Anita en Ed.

Volop animo

Hoewel soms berichten verschijnen dat het aantal leden bij de vakbonden afneemt, leeft de vakbond in West-Brabant nog steeds. “De FNV vertegenwoordigt zo’n 26 sectoren en het aantal jubilarissen neemt elk jaar toe. Dat komt onder meer door de zorg, één van de sectoren die de bond vertegenwoordigt, naast onder meer de bouw, de logistiek en het vervoer. In West-Brabant hebben we zo’n 19.000 leden verdeeld over zeven gemeenten. Als Etten-Leur en Zundert er bij komen hebben we meer dan 20.000 leden. Zeker op politiek vlak is het belangrijk dat we met meer gemeenten werken, omdat door politieke beïnvloeding de vakbond overeind kan blijven.”De jubilarissen waren: de heer Bolders, de heer Clarijs, mevrouw Cunes, mevrouw Verbraecken-Smits en de heer Verhaegen (25 jaar), de heer Dekkers, de heer Hage, de heer van Loon, de heer Maas, de heer Schoot, de heer Snijders, de heer Verdult en de heer Weijers (40 jaar), de heer Bogers, de heer Feleus, de heer Joppe, de heer de Koning, de heer van Loon, de heer Paardekam, de heer Pijnen, de heer Somers en de heer Verbraeken (50 jaar), de heer Paardekam, mevrouw Smeyers-van de Zande, de heer Van Tilborgh en de heer Verkuyl (60 jaar) en mevrouw Bogers-van Loon 70 jaar.[l]