Het gemengd koor van Huijbergen bestaat vijftig jaar. FOTO JOSÉ VAN DER WEGEN
Het gemengd koor van Huijbergen bestaat vijftig jaar. FOTO JOSÉ VAN DER WEGEN Foto: José van der Wegen

Gemengd koor Huijbergen viert 50-jarig bestaan

HUIJBERGEN – Lang geleden had Huijbergen alleen een herenkoor, gevolgd door later ook nog een dameskoor. Tot 23 oktober 1969, want toen kreeg Huijbergen het gemengd koor. De leden van het gemengd koor stonden graag stil bij deze bijzondere mijlpaal - het vijftigjarig jubileum - met onder meer een eucharistieviering in de Onze Lieve Vrouwe Hemelvaartkerk in Huijbergen.

DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN

Volgens de bestuursleden van het gemengd koor Ans Meijer, Ineke Jeuken, Ad Voermans en Gerda Sanders hebben de broeders van Huijbergen een belangrijke bijdrage geleverd aan het gemengd koor in die afgelopen vijftig jaar. "Broeder Matthias heeft jarenlang ons koor gedirigeerd en ook orgel gespeeld. Daarnaast heeft Broeder Liberius voor ons een operette geschreven. Het was een waar spektakel wat sommige mensen in Huijbergen zich wellicht nog herinneren." Het was volgens de dames mede aan de inzet en het enthousiasme van de broeders te danken dat het gemengd koor van Huijbergen uitgroeide tot een koor van naam. "In die vijftig jaar hebben we overigens nog meer dirigenten en organisten gehad. Momenteel is Sasja Hendrickx onze dirigente. Zij doet dit nu acht jaar. Hans Dogge is sinds september 2016 onze vaste organist."

Trouw
Telde het gemengd koor bij de oprichting in 1969 zo'n veertig leden, inmiddels is dat aantal wel afgenomen. "We zitten nu op twaalf leden, zowel mannen als vrouwen. Twee leden zijn er al vanaf het begin bij, mevrouw Jo van den Keijbus en mevrouw Lies Somers. Zij zijn dus al vijftig jaar lid van het gemengd koor en daarvoor zongen zij ook al in het dameskoor. Ze behoren ook echt tot onze trouwste leden, slaan vrijwel geen repetitie over."

Plaats
Terugkijkend is er veel veranderd. "Vroeger zongen we ook in het Gregoriaans met Latijnse teksten. Dat doen we nu niet meer. Daarnaast is de plaats van het koor in de kerk veranderd. In de jaren '70 stond het koor achterin de kerk, boven, omdat het orgel daar ook stond. Toen in 1980 het orgel werd verplaatst en uitgebreid, is er door een grote groep vrijwilligers een orgelfonds in het leven geroepen. Door de organisatie van zomerfeesten, diverse activiteiten en zelfs de opname van een langspeelplaat met kerstliederen, werden de financiën hiervoor bij elkaar verkregen. Uiteindelijk kwam het altaar dichterbij de mensen en kreeg het koor een plaats in de absis."

Feestlied
Optredens waren er niet alleen in de kerk van Huijbergen. "Vroeger traden we ook weleens buiten de kerk op. We hebben gezongen in het ziekenhuis, de verzorgingshuizen, in de strandkerken van Dishoek en Zoutelande, in Antwerpen in een kiosk, bij kerstmarkten en zelfs bij de ijsbaan. Ook waren er vaak korendagen met andere koren, wat altijd bijzonder geslaagd was." Dichtbij de mensen, dat was en is het gemengd koor nog steeds. "Onze voornaamste taak is het opluisteren van de eucharistie-, woord- en communievieringen. Nu zingen we zo'n twee keer per maand bij de vieringen, bij feestdagen, uitvaarten en een enkele keer bij een huwelijk of jubileum." Voor het eigen jubileum, de gouden mijlpaal van het 50-jarige bestaan, was er een eucharistieviering en speciaal feestlied. Onderling hebben de leden al stilgestaan bij hun jubileum met onder meer een uitje naar Museum Dansant in Hilvarenbeek en een etentje. Op 23 oktober wordt het jubileum in kleine kring gevierd met een borrel.[l]