Gezellig slenteren langs de kramen op de Putse kermis met op de achtergrond de Sint-Dionysiuskerk van Putte. FOTO MARILYN PIETERSZ
Gezellig slenteren langs de kramen op de Putse kermis met op de achtergrond de Sint-Dionysiuskerk van Putte. FOTO MARILYN PIETERSZ Foto: Marilyn Pieterse

Putse kermis beleeft een zonnige en drukke start

PUTTE – De jaarlijkse Putse kermis heeft zondag een drukke start beleefd. In de straten aan weerskanten van de grens was er de braderie waar van alles te koop was. Het was het begin van een feestweek die zondag afsluit met een tweede braderie. Bovendien is het kermis in de straten van Putte, Stabroek en Kapellen.

DOOR MARILYN PIETERSZ

De weergoden zijn de Putse kermis goed gezind. De hele week was het regenachtig en winderig weer, maar niet op deze zondag. De dag begint enigszins bewolkt, maar tegen het middaguur breken de eerste voorzichtige zonnestralen door. Als de zon volop schijnt stijgt de temperatuur naar een aangename 21 graden.

Een heuse bloemenveiling, die veel bekijks trekt, is aan de gang. “Kijk eens hier, prachtige orchideeën. Tentoonstellingsmateriaal en ik vraag er geen vijftien, geen veertien, geen dertien, zelfs geen twaalf euro voor, maar tien euro. En weet u wat, u krijgt de tweede en derde gratis mee. Jawel, drie orchideeën voor tien euro”, schalt de stem van marktman Corné van de Berg over de braderie. Het plezier straalt ervan af en het publiek geniet zichtbaar van zijn presentatie. De orchideeën vliegen de vrachtwagen uit.

Worsten

John de marktslager en zijn vrouw staan al twintig jaar met hun worsten en hammen op de jaarmarkten in Putte. Ze merken een verschuiving in wat mensen kopen. “De ouderen kopen graag ham of een zachte boerenworst, terwijl de jongere generatie meer voelt voor een Italiaanse of Franse worst.” Wellicht een aardige cadeautip is het vogelhuisje in de vorm van een klomp die ze verkopen, gevuld met jawel, worsten.

Stapvoets

Even verderop staat de kraam van de heer Stoffers uit Bennekom in Gelderland. Al zeker tien jaar is hij hier te vinden met zijn geitenkaas. “Dit evenement, zo op de grens van België en Nederland heeft een bepaalde fijne sfeer. Het leeft en er komen veel mensen op af.” Naarmate de middag vordert, wordt het steeds drukker aan weerszijden van de grens. Op sommige stukken beweegt de stoet zich stapje voor stapje voort. Bij een notenkraam die als motto heeft ‘Op elke markt een kraker’, komt de zalige geur van geroosterde pinda’s je tegemoet.

Voor Inge uit Stabroek is een bezoek aan de Putse kermis vaste prik. “Gewoon gezellig, zo’n markt.” Jo, Martine en hondje Toby zijn voor de tweede keer op deze straatmarkt te vinden. Daarvoor hebben ze een reis van maar liefst zeventig kilometer achter de rug. Jo kent veel kermismensen en die wezen hem op deze kermis annex braderie. “Zeker bij goed weer is het plezant en wij vinden het de moeite waard.”

Legende

Net over de grens, in Kapellen, staat een kraam van Perkament, bier met een verhaal. Dat vraagt om uitleg. Bevlogen vertelt Eddy Leyssens dat men vroeger op perkament verhalen schreef. “En op onze flessen bier staan verhalen. Op de fles tripelbier vind je bijvoorbeeld streekgebonden legendes.” Niet zonder trots voegt hij eraan toe dat de bieren in Kapellen worden gebrouwen.[l]