Jan van Elzakker en Louis Minnebach signeren 'Het verdriet van Woensdrecht'. FOTO HUMPHREY HEKHUIZEN
Jan van Elzakker en Louis Minnebach signeren 'Het verdriet van Woensdrecht'. FOTO HUMPHREY HEKHUIZEN Foto: Humphrey Hekhuizen

Indrukwekkend monument voor slachtoffers

HOOGERHEIDE - Jan van Elzakker liep al jaren rond met het plan om een boek te maken over het leed van de gewone inwoners van de gemeente Woensdrecht tijdens de Tweede Wereldoorlog. “De bewoner van onze dorpen die nooit gevraagd had om oorlog en ellende”, schrijft hij in de inleiding van ‘Het verdriet van Woensdrecht’.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Jan van Elzakker en Louis Minnebach presenteerden het dinsdag onder grote belangstelling in de raadszaal in Hoogerheide. Ze hebben het gemaakt in opdracht van Heemkundekring Het Zuidkwartier. “Er zijn steeds minder overlevenden van de Tweede Wereldoorlog. Hopelijk is oorlog straks voor iedereen een abstract begrip. Daarom is het zo belangrijk dat deze persoonlijke verhalen zijn opgetekend”, zei burgemeester Steven Adriaansen van de gemeente Woensdrecht in zijn welkomstwoord.

Geïllustreerd

Minnebach vertelde hoe het omvangrijke, rijk geïllustreerde boek tot stand was gekomen. Hij vergeleek het met het bouwen van een woning. “We hadden een bouwvergunning voor tweehonderd pagina’s, maar we hadden materiaal voor wel vijfhonderd bladzijden”, zei hij. “Al meteen besloten we dat de slachtoffers centraal zouden stellen. De grote geschiedenis van de oorlog vind je dan ook niet terug in dit boek. We wilden echt een dorps gedenkhuis bouwen.”

Granaat

In zijn bij tijd en wijle emotionele presentatie liet Van Elzakker zien wat dat is. Hij belichtte een aantal van de 72 slachtoffers. In het boek komen ze allemaal uitgebreid aan bod, met een foto en een levensbeschrijving. De persoonlijke verhalen maken stuk voor stuk diepe indruk. Neem het verhaal van Frans van Linden en zijn 87-jarige moeder Catharina van Linden. “Als ze die zaterdagochtend vroeg samen in de keuken met grote angst de gang van zaken daarbuiten afwachten, gooit een op de vlucht zijnde Duitser een granaat naar binnen. Wat voor tuig het moge geweest zijn, het doodt Frans … Moeder wordt zeer ernstig gewond … Ze staart uren op het dode lichaam van haar geliefde zoon”, schrijven Van Elzakker en Minnebach. “Er is ontzettend veel leed geweest in onze gemeente”, zei Van Elzakker tijdens de presentatie. “Pater Piet was één van de eerste mensen die in een Sherman-tank van de geallieerden door Woensdrecht reed na de gevechten tijdens de Slag om Woensdrecht. Wat hij zag was verschrikkelijk: alles was verwoest, de straten waren leeg, stroomdraden lagen op de weg, waterleidingen waren stuk en er was geen enkel dier meer te bekennen, omdat de soldaten alles hadden opgegeten.”

Burgemeester

Volgens hem pakte burgemeester Marinus Kramer het fantastisch op na de oorlog. Hij was door het militair gezag aangesteld en pakte deze problemen op”, besloot Van Elzakker voordat hij het eerste exemplaar aan Adriaansen overhandigde en het tweede boek aan de dochter van voormalig burgemeester Kramer.

Het boek ‘Het verdriet van Woensdrecht’ is te koop bij Primera Niels van Elzakker in Hoogerheide, Het Zoete Rijk in Ossendrecht en bij de Primera in Putte. Leden van Heemkundekring Het Zuidkwartier hebben het gratis ontvangen. De prijs in de winkel is 24,95 euro.[l]