Wil de Jong met Vilter, de band die optreedt tijdens de reünie FOTO COLLECTIE WIL DE JONG
Wil de Jong met Vilter, de band die optreedt tijdens de reünie FOTO COLLECTIE WIL DE JONG Foto: Wil de Jong

De Riminisoos keert terug met reünie

HUIJBERGEN – De Kloek bestaat dit jaar 50 jaar. Dat is alle reden voor een feest. Maar naast alle feestelijke activiteiten is er ook nog een ander jubileum te vieren, namelijk dat van de Riminisoos. Deze soos voor de (oudere) jeugd van Huijbergen en tot ver daarbuiten was vanaf het prilste begin in De Kloek te vinden tot halverwege de jaren '70. Het werd daarom tijd voor een reünie, met gezichten van weleer, en wel op zondag 3 november.

DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN

De initiatiefnemer en organisator van de reünie is Wil de Jong. Volgens Wil was de soos vroeger echt de plaats om naar toe te gaan. "Er waren DJ's en er kwamen bandjes. Meestal was de Riminisoos op de zondagmiddag, maar als er bandjes op de programmering stonden, dan hadden we ook weleens in de avond feest. Het was echt een jongerensociëteit, zoals het zo mooi voluit heet. De soos trok een jong publiek tussen de 12 en 22 jaar. De naam van de Riminisoos was overigens een afgeleide van het Italiaanse Rimini. Een van de bestuursleden was daar op vakantie geweest en de combinatie van Rimini en soos werd door iedereen leuk gevonden."

Parachute

In de eerste jaren was het patronaatsgebouw aan de Boomstraat het vaste honk voor de jongeren van Huijbergen, maar ook voor de jongeren van buiten Huijbergen. "Toen het patronaatsgebouw werd gesloopt, werd De Kloek gebouwd. We verhuisden toen naar De Kloek en de Riminisoos werd daar opgestart. Het feit dat De Kloek 50 jaar bestaat betekent dus ook dat het 50 jaar geleden is dat de Riminisoos werd opgericht."

De Riminisoos bestond van 1969 tot halverwege de jaren '70. In de hoogtijdagen van de Riminisoos was het altijd volle bak in De Kloek. "Er waren elke zondag wel zo'n 200 tot 250 mensen binnen en als er bandjes kwamen, dan hadden we soms wel 500 man binnen. We maakten de 'theaterzaal' van De Kloek dan donker door zwart bouwzeil voor de ramen en muren te spannen en in het midden hingen we een parachute. Dat zou tegenwoordig niet meer mogen. Overigens is de theaterzaal niet heel veel anders in vergelijking met toen: het podium staat er nog steeds, maar de bar is wel weg."

Volle bak

Wie naar de Riminisoos kwam, kon ook lid worden. "Je betaalde dan 10 gulden voor een jaar. Bij binnenkomst kreeg je een stempeltje met daarop Riminisoos. Tijdens de reünie krijgen mensen ook een stempeltje op de hand, net als toen." Een keer in de maand trad er een band op in De Kloek. Te denken valt aan bands als Space, The Road en het alombekende The Sonny Boys. "Als zij op kwamen treden, dan was het volle bak." Tijdens de reünie zal Armand Nelen, bekend van The Sonny Boys, ook aanwezig zijn met zijn nieuwe band Vilter. "Armand is wel het gezicht van The Sonny Boys, maar het wordt zeker geen reünie van The Sonny Boys. Het is echt een reünie van de Riminisoos", benadrukt Wil. Dat betekent ook dat de DJ's van weleer er zijn. "Ad van Heijst, alias Steve Ellis, en Rob van Broekhoven, destijds samen met Laurent Plevier draaiend onder de namen Harm en Eugène, zullen tijdens de reünie als vanouds plaatjes draaien. Ze gebruiken daarvoor ouderwetse draaitafels met 45-toeren singles."

De reünie van de Riminisoos is op zondag 3 november in MFC De Kloek van 13.30 uur tot een onbekend tijdstip. De entree bedraagt 5 euro, te voldoen in De Kloek.[l]