Vogels op tentoonstelling. FOTO A. TRAAS
Vogels op tentoonstelling. FOTO A. TRAAS A. Traas

Vogelshow Vogelvereniging De Zuidwesthoek

HOOGERHEIDE - Een hoop gezang en getjilp klinkt deze week in Grandcafe Eeterij Le Soleil, het clubgebouw van vogelvereniging de Zuidwesthoek in Hoogerheide. Op deze locatie presenteert de vereniging namelijk op vrijdag 25 en zaterdag 26 oktober haar jaarlijkse vogelshow. Er is door bestuur en de leden hard gewerkt om alles in goede banen te leiden.

Zo vlak na de zomerse vakantie begint bij de leden van de vereniging de temperatuur langzaam op te lopen. Enerzijds door de resultaten van het broedseizoen wat ten einde loopt en anderzijds het treffen van voorbereidingen voor de komende tentoonstellingen in de regio waar zij, figuurlijk althans, de strijd om de mooiste vogels en bijbehorende prijzen aan gaan met liefhebbers van andere zusterverenigingen. De vereniging is een actieve vereniging met als doelstelling hun leden zoveel mogelijk te helpen, te motiveren en te stimuleren met hun gemeenschappelijke en leuke hobby, het fokken en houden van vogels. Onze vereniging is een echte vereniging, waarbij prestaties maar zeker ook het sociale aspect een belangrijke rol spelen.

Vogeltentoonstelling

Het hoogtepunt van elke vogelvereniging is het organiseren van een vogeltentoonstelling waar vogels door vogelliefhebbers worden gebracht om vervolgens de vogels te laten beoordelen door erkende keurmeesters. Om deze show te kunnen realiseren, kan onze verenging helaas ook niet zonder sponsors en wij zijn hen natuurlijk zeer dankbaar voor hun bijdrage. Ook dit jaar showt de vogelvereniging opnieuw een groot aantal vogels in diverse soorten en kleuren.

Met ruim 400 vogels is het een vrolijk getjilp in het verenigingsgebouw aan de Huybergseweg. Deelnemers aan deze show zijn afkomstig uit het Belgische (Berendrecht en Wildert), het Zeeuwse (o.a. Oud Vossemeer, Arnemuiden en Tholen) en het Brabantse land ( Rucphen en Sint Willebrord).

Op deze show zullen de meest uiteenlopende vogelsoorten, gerangschikt in diverse klassen, in competitief verband op vrijdag 25 oktober door de keurmeesters beoordeeld worden. Deze keurmeesters, die hiervoor een opleiding hebben gevolgd van enkele jaren, zullen de vogels beoordelen op onder meer kleur, conditie, vorm en bevedering. Voor elk van deze onderdelen worden punten toegekend, waarna per vogel een totaal aantal punten wordt vastgesteld. Vervolgens worden de winnende vogels en de daarbij behorende prijzen bepaald. Op de tentoonstelling is een catalogus verkrijgbaar waarin deze resultaten staan vermeld.

Op vrijdagavond zal de show om 20.00 uur worden geopend door voorzitter Gerard Verhaegen, waarna het publiek de vogels kan bezichtigen. Ook op zaterdag kunnen belangstellenden van 11.00 tot 16.00 uur de show met een bezoekje vereren. De zaal is goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers. De toegang is gratis.
Iedereen is vrij om even te komen kijken en nagefloten te worden.[l]