Foto's laten de oorlog in Bergen op Zoom zien.
Foto's laten de oorlog in Bergen op Zoom zien. Foto: Hanneke Marcelis

Viering 75 jaar bevrijding bereikt hoogtepunt

BERGEN OP ZOOM - Het zal niemand zijn ontgaan. De Brabantse Wal is 75 jaar geleden bevrijd. Dat wordt dit jaar uitgebreid gevierd met dit weekend als hoogtepunt.

DOOR REMKO VERMUNT

Het begint vrijdag met een jongerendefilé. Naast basisscholen uit Bergen op Zoom zijn ook scholen uit Steenbergen en Woensdrecht betrokken, net als de scholen voor voortgezet onderwijs. Uiteindelijk worden er zo'n 250 leerlingen verwacht. Het begint om 9.30 uur bij het Bevrijdingsmonument aan het Arnoldus Asselbergsplantsoen. Om 10.00 uur gaat de groep lopen na een moment van overdenking. De groep wordt ondersteund met historische oorlogsvoertuigen en muziek. Bij aankomst op de Grote Markt klinkt het lied 'Vrij'. Het voortgezet onderwijs gaat daarna door naar de Waterschans, waar ze workshops kunnen volgen en 'belevingsmomenten' zijn. Denk aan gesprekken met veteranen, een dilemmaprogramma van 'veteraan voor de klas' en informatie over het project Faces to Graves.

Op vrijdagavond geeft het orkest van de Koninklijke Luchtmacht een concert in stadsschouwburg De Maagd.

Herdenking

Zaterdag is er om 9.30 uur een herdenkingsceremonie op het Britse ereveld aan de Ruytershoveweg. Daarna wordt de herdenking bij het Bevrijdingsmonument aan het Asselbergsplantsoen gehouden en direct daarna is er de gebruikelijke ceremonie in de Thaliatuin. Later op de dag is er een bevrijdingstocht, die start vanaf het Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp. Onderweg sluiten een Woensdrechtse en een Steenbergse colonne aan. Aan de toertocht nemen meer dan tachtig legervoertuigen deel. Rond 13.30 uur wordt de colonne met oude legervoertuigen verwacht in de Canadalaan in Bergen op Zoom. Er wordt een kamp ingericht dat doet denken aan het leven in een Canadees legerkamp aan het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Om 15.00 uur vindt voor het stadhuis aan de Grote Markt de zogenaamde Freedom of the City Parade plaats met Canadese militairen. Om 15.30 uur start het defilé vanaf de Gedempte Haven. De voertuigen gaan naar het Groot Arsenaal. Naast onderdelen van de Nederlandse en Canadese krijgsmachten nemen veteranen, muziekgezelschappen en andere groepen deel. Wachtpost 13 XXXL loopt ook mee. De zaterdag wordt afgesloten met de taptoe.

Zondag staan er nog verschillende concerten op de planning. Daarnaast vindt de herdenking plaats op de Canadese begraafplaats.

Er staat nog meer op de planning. Kijk voor meer informatie op www.bevrijdingbrabantsewal.nl.[l]

Het Dilemma Doolhof.
'Supersum' is een openluchtspektakel over de bevrijding van Bergen op Zoom.