Er was genoeg te griezelen tijdens de Halloweentocht in Ossendrecht. FOTO JOSÉ VAN DER WEGEN
Er was genoeg te griezelen tijdens de Halloweentocht in Ossendrecht. FOTO JOSÉ VAN DER WEGEN Foto: José van der Wegen

Griezelend (en snoepend) door Ossendrecht

OSSENDRECHT – Halloween is dit jaar in Ossendrecht iets eerder gevierd. In plaats van eind oktober werd op de laatste vrijdagavond van de herfstvakantie een deel van Ossendrecht in griezelige sferen gebracht voor de tocht van Buurtschap Molenakkers. Zo'n 125 kinderen deden mee aan de tocht.

DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN

Café Harmoniezaal was het vertrek- en eindpunt van de spookachtig goede tocht door het dorp. Organisator Willeke van der Sluijs zei dat het dezelfde route was als vorig jaar. "We wilden vorig jaar iets nieuws proberen en dat viel in de smaak. Het is een rustige route en er zijn veel adressen die meedoen. We hebben de tocht vervroegd, omdat deze anders zou samenvallen met d’Ossekoppequiz. We wilden geen twee grote activiteiten op dezelfde avond. Vorig jaar deden er iets meer kinderen mee, maar toen was het ook erg mooi weer."

De route liep van de Harmoniezaal naar de Koningin Wilhelminastraat via de OLV ter Duinenlaan naar de Slingerstraat, vervolgens naar de Kuil, de Duinstraat, de Lievevrouwestraat en via het Hoefke naar de Molendreef, de hoek van Stenenhoef en Molendreef en terug naar de Harmoniezaal.

Onderweg kwamen de kinderen vijftien figuranten tegen en op de achttien adressen was veel werk gemaakt van griezelige versiering. “We hebben geprobeerd om nieuwe elementen toe te voegen. Zo is er nu ook een guillotine en een galg bij het spookhuis op de hoek van de Molendreef en Stenenhoef en op het Adolphineplein hebben we dit keer twee paardjes rondlopen. Alle deelnemers hebben zo'n tweehonderd snoepjes, dus er zijn zo'n 3600 snoepjes te vergeven.”

Afschrikwekkend

Willeke is sinds 31 oktober 2014 betrokken bij de organisatie. “Ik ben begonnen als figurant, als spook. Daarna ben ik me gaan bezighouden met de organisatie van de tocht. Mijn man biedt veel ondersteuning. In totaal zijn er met de deelnemende adressen zo’n 35 vrijwilligers actief."

Zij zetten vrijdag hun beste beentje voor. De paardjes Chucky en Dolly genoten van alle aandacht, zelfs met een afschrikwekkende spin op hun rug.

Het spookhuis leidde tot veel plezier en gegil, want zo vaak zie je geen guillotine of een lijk uit een kist komen. De heksen onderweg waren echter allervriendelijkst en gaven de kinderen een lekker snoepje mee.

Ook de griezelige clowns bleken lieverds in clownskleren en alle andere griezels die her en der om hoeken en uit paadjes tevoorschijn kwamen wisten precies wat ze moesten doen om het iedereen naar de zin te maken.

Aan het einde van de tocht wachtte de prijsuitreiking van de vragentocht en was er een klein feestje in de Harminiezaal.[l]