Geslaagde vogeltentoonstelling Vogelvereniging de Zuidwesthoek

HOOGERHEIDE - Op vrijdag 25 en zaterdag 26 oktober heeft vogelvereniging de Zuidwesthoek in Hoogerheide weer haar jaarlijkse tentoonstelling georganiseerd. De TT werd geopend door voorzitter Gerard Verhaegen, die de aanwezigen welkom heette en zijn waardering uitsprak naar de vrijwilligers die de afgelopen weken zich weer hadden ingespannen om de TT weer tot een succes te maken.

Ze produceren een heleboel geluid, 419 vogeltjes bij elkaar. Maar een echte vogelliefhebber heeft geen last van het gekwetter. Hoewel het houden van vogels volgens voorzitter Verhaegen een steeds minder populaire hobby wordt. De vogels worden niet alleen in de rijen met kooitjes gezet voor het publiek om naar te kijken, ze worden ook officieel gekeurd. Er bestaan talloze vogelsoorten die ieder hun eigen kwaliteiten hebben. Op die kwaliteiten werden ze door zes keurmeesters beoordeeld. "Alle keurmeesters hebben een opleiding van twee jaar gevolgd. Je kunt kiezen om keurmeester van kanaries, tropen of parkieten te worden. Een keurmeester mag er maar tachtig per dag keuren, anders wordt het te veel en gaat het keuren misschien niet meer goed", vertelt Verhaegen.

Hoogtepunt van het beleven van de vogelhobby is de jaarlijkse onderlinge TT die al sinds vele jaren plaats vindt. Hier laten de leden zien wat zij in het afgelopen jaar bereikt hebben in hun hobby. Met jonge vogels en overjarige vogels. Een kleurige, kwetterende verzameling van allerlei vogelsoorten in een mooie ambiance! Daar staat de vereniging garant voor, maar ook voor een hoge kwaliteit.

Geslaagde uitkomsten

In totaal hadden de 28 deelnemers 419 vogels ingezonden. Over de hele linie kunnen we spreken van een hele geslaagde uitkomsten, want diverse vogels behaalden 94 punten. Uitschieters waren een Engelse grasparkiet en een Grijskaplijster, die elk 95 punten behaalden.

De eisen om kampioen te worden zijn streng. Zo wijst de voorzitter naar een donker gestreept vogeltje waar zo op het eerste oog niks mis mee lijkt. "Hij is mooi gepigmenteerd, maar die streepjes moeten recht zijn en bij hem golven ze iets", vertelt hij.

In een prijswinnende vogel gaat veel tijd zitten. Zo moeten ze ook getraind worden om netjes te blijven zitten, bijvoorbeeld. "Hun houding is erg belangrijk. Je moet ze thuis trainen. Ze moeten rustig stil blijven zitten als je ze op tafel zet en ze moeten zichzelf echt showen. Net als de fotomodellen onder de mensen. Een model dat ingezakt en gebogen staat, is ook niet mooi. Je moet er echt veel mee bezig zijn voordat een vogel naar de show gaat”, legt de voorzitter uit.

Hun houding is erg belangrijk. Ze moeten rustig stil blijven zitten als je ze op tafel zet en ze moeten zichzelf echt showen. Net als de fotomodellen onder de mensen.

Algemeen kampioen

De openingsavond van de TT trok veel bekijks. Zij kregen een gevarieerd aanbod aan vogels te zien zoals, kanaries in diverse soorten, krombekken maar ook tropen en zelfs enkele grijskaplijsters. Tijdens de dag na de opening was het wat minder druk. Toch bleven er voortdurend bezoekers binnen druppelen. Daaronder waren ook mensen, vaak met kinderen, die zelf geen vogels houden maar toch uit belangstelling langskomen. Dat laat het belang zien van een tentoonstelling. Het is ook een instrument om buitenstaanders met de vogelliefhebberij te laten kennismaken.

Zaterdagmiddag reikte de voorzitter de prijzen uit. De algemeen kampioen en winnaar van het fel begeerde Bondskruis van de NBVV was Adrie Clarijs met zijn Engelse grasparkiet van 95 punten.[l]