Betrokkenen geven het startsein voor de samenwerking. FOTO MEDIACENTRUM DEFENSIE
Betrokkenen geven het startsein voor de samenwerking. FOTO MEDIACENTRUM DEFENSIE Foto: Mediacentrum Defensie

Vliegbasis kan aan de bak nu F-35 er is

HOOGERHEIDE - Tientallen betrokkenen hebben vrijdag op de vliegbasis in Woensdrecht gevierd dat de eerste F-35 in Nederland is gearriveerd. De basis in Hoogerheide is de centrale opslagplaats voor alle reserve-onderdelen van de nieuwe straaljagers in Europa.

DOOR EUGÈNE DE KOK

De eerste F-35 landde donderdag in Leeuwarden op Nederlandse bodem. Na het feestje daar ging het een dag later vrolijk verder in de gemeente Woensdrecht.

Tijdens de bijzondere ceremonie op de basis werden alle contracten ondertekend en het officiële startschot voor de samenwerking gegeven.

Australië

Het Logistiek Centrum Woensdrecht (LCW) kreeg in 2017 al de status toegewezen van Regional Warehouse. Sindsdien heeft ze met OneLogistics, een samenwerkingsverband van logistieke bedrijven in Nederland, toegewerkt naar de komst van de F-35. Woensdrecht is één van de drie regionale opslagcentra. De andere twee staan in thuisbasis Amerika en in Australië.

In de centrale opslagplaats worden alle reserve-onderdelen van de vierhonderd Europese F-35’s opgeslagen, verzonden en beheerd. Als er ergens onderdelen naartoe moeten verzonden wordt in Woensdrecht alles geregeld, inclusief het alle handelingen met de douane en exportvergunningen. "De F-35 is belangrijk voor de veiligheid en vrijheid van Nederland en onze bondgenoten. Daar hoort ondersteuning van wereldklasse bij. Nederland is een topspeler op het gebied van logistiek. In Woensdrecht bieden we een logistieke totaaloplossing voor de hele Europese F-35 regio”, zei commodore Richard Laurijssen van het Logistiek Centrum Woensdrecht. Hij ziet de status als ‘een erkenning van de professionaliteit en faciliteiten' binnen de Koninklijke Luchtmacht.

Geschiedenis

De F-35 is de opvolger van de verouderde F-16. Nederland heeft in totaal 46 toestellen besteld. De kosten van de grootste militaire aankoop uit de geschiedenis bedragen zo’n vijf miljard euro.

Opleiding

Het toestel dat vrijdag is geland is niet de eerste F-35 van Nederland. De luchtmacht heeft er al acht in haat bezit, maar deze zijn nog in Amerika. Nederlandse piloten krijgen daar hun opleiding in het toestel.[l]