Wat is de sterkste zet voor wit?
Wat is de sterkste zet voor wit?

BSV-jeugdschaaktoernooi

BERGEN OP ZOOM - Het jaarlijkse BSV-jeugdtoernooi wordt gehouden op zondag 24 november a.s. bij het Juvenaat. Verder zijn de resultaten van de 1e periode van het BSV-jeugdkampioenschap bekend.

Levi Vriens, de regerend kampioen, heeft met een 100 % score de koningsgroep gewonnen en lijkt daarmee op weg naar prolongatie van zijn titel. Op woensdagmiddag 4 maart 2020 wordt het districtskampioenschap schaken voor basisschoolteams gespeeld bij scholengemeenschap ’t Rijks in Bergen op Zoom. We zullen u daarvan op de hoogte houden. Alle West Brabantse scholen zijn hierover aangeschreven.

Het 14e BSV-jeugdkampioenschap is altijd een feest voor schaak minnende jeugdschakers. In dit toernooi wordt ingedeeld op sterkte en niet op leeftijd. Dat is anders dan de meeste andere toernooien. De wedstrijden worden gehouden in de lokalen van het Juvenaat en ouders, vrienden, broers en zussen verblijven in de gezellige aula van het Juvenaat. Er zullen hier waarschijnlijk nog verschillende activiteiten plaatsvinden. Inschrijven kan via jeugdleider@bozschaak.nl of op de dinsdagavond tussen 18.30 en 19.30 in het Juvenaat bij de jeugdleider.

Zoals gezegd heeft Levi Vriens met een score van 5 uit 5 de eerste periode van de Koningsgroep gewonnen. Casper Room werd met 3½ uit 5 tweede. Wouter Kunst en Dion Winterberg moeten nog een wedstrijd spelen en kunnen nog op 3 punten komen, goed voor de 3e plaats.

In de Torengroep staan maar liefst drie spelers op de eerste plaats met 3 uit 5, te weten Wessel Jansen, Floor Kunst en Tano van Schilt. Er moet nog een wedstrijd gespeeld worden in deze groep. Wessel Jansen wint de groep op basis van zijn resultaten tegen de andere spelers en promoveert dus naar de koningsgroep. Maar voor Floor en Tano hangt het ervan af wat het resultaat is van de nog te spelen wedstrijd en dus ook wie er promoveert naar de Koningsgroep. En om het nog spannender te maken hangt van die wedstrijd af wie er degradeert naar de Lopergroep.

In de Lopergroep moeten nog veel wedstrijden gespeeld worden. Tristan Huibregtse is degene die de grootste kans heeft de groep te winnen en dan ook te promoveren naar de Torengroep. Maar Martin Schoones en Jochem van der Poel hebben nog serieuze promotiekansen. En zelfs Raoul Eestermans kan als hij de laatste twee wedstrijden wint nog promoveren.

Ook in de pionnengroep is het nog onduidelijk wie kampioen wordt of promoveert. De grootste kans heeft Olivier Boer. Hij heeft nu 3 punten uit 3 partijen. Maar Stefan Schoones, met een voorlopige score van 2½ uit 3 doet nog volop mee.

De verwachting is dat in de komende twee weken de eerste periode afgerond zal zijn.

Et probleem van vorige week had als stand: Wit: Kb2, Dh4, Te7, Lf6; pi: a3, b3, e5, g4, h2 en Zwart: Kg8, Td8, Tc4; pi: a7, b7, f7 en g6. Zwart staat ver achter en wit dreigt mat. Hoe redt zwart zich. Welnu dat gaat als volgt: 1. ….. Td2+ 2. Kb1 Td1+ 3. Kb2 Td2+ 4. Kb1 Td1 enz. Het wordt eeuwig schaak en dat is remise! Wit kan het zelfs nog verkeerd doen als hij naar de a-lijn gaat, dan kan hij mat gezet worden.

In het nieuwe probleem, zie diagram, is de stand gelijk. Wit is aan zet. Welke zet is de sterkste zet? [l]