Sportpromotie weekend groot succes

PUTTE - Het Sportpromotie weekend in Putte is een echt succes geworden. Wethouder Lars van Beek was lovend tijdens de prijsuitreiking over de organisatie en vond dat dit wel eens een jaarlijks terugkerend evenement mocht worden. De volledige sporthal De Biezen was afgehuurd en een rolstoelcircuit was uitgezet om alle 8 soorten sport te kunnen bereiken en zelf mee kon maken onder begeleiding van PARA sporters of instructeurs. Er werden demonstraties gegeven door mensen met een beperking die zelf op internationaal niveau deze sporten beoefenden.

Bij het biljarten, geleid door Stany Imbert, de bezieler van dit gehele weekend, werd een inleidende demo gegeven met getrukeerde ballen en ook kunststoten met een persoon liggend op het biljart, wat natuurlijk in de smaak viel bij de aanwezigen. Ook een rolstoel biljarter deed mee met speciale toebehoren waarmee je dan kunt biljarten met 1 hand, een echt voorbeeld van het aanpassen van de sport naar de mens met een beperking.

Bij het Tafeltennissen kwamen de parasporters van Hotak uit Hoogerheide ons showen wat de mogelijkheden waren, Bas Rongen, Mark Alberti en Frans Verboven. Het verschil in de Parasport was direct zichtbaar, Bas Rongen is een rolstoelgebruiker en Mark Alberti een loper vanwege zijn loopkruk. Je hebt dus parasport R(rolstoel) en parasport L(loper) het dubbelspel is altijd een mix van deze 2. Een elektrische-rolstoel speelster Anita Mertens had ook haar hulphond bij zich.

Schuiftafeltennis
Ook was de Stichting Gehandicapten Sport Bevelanden uit Goes aanwezig met meerdere spelers waarvan Matthijs Mol ook internationaal speelt. Mark Alberti bracht het nieuwe spel mee dat door de NTTB gepromoot word, schuiftafeltennis. Speciaal voor zittende spelers aan een tafel zonder netje maar met afgebakende zijkanten schuif je een bal met een afgevlakt batje terug naar je tegenstander. Het mooie van deze tafeldemonstratie was wel dat velen ook zonder beperking gingen spelen omdat het leuk was.

Op zondag hadden we dan een demonstratie door Luc Swanepoel en Bart Brands. Luc is de trainer en Bart is rolstoel tafeltennisser, nummer 11 van de wereld en Belgisch kampioen. Deze demonstratie bracht alle aanwezigen op de vloer en iedereen was super enthousiast over het spelniveau. Met een rolstoel 5m achter de tafel en dan nog het punt maken is toch wel een prestatie.

Zelfverdediging
Bij het vechten was het niet zo druk met rolstoelers, de karategroep en de hapkido mensen deden zelf hun training, maar als je dan een rolstoeler aanspoort om eens te gaan kijken dan komen ze er toch achter dat het om technieken gaat die je als zelfverdediging kan gebruiken. Ze ondervonden in een minimum van tijd bij de habkido dat, als ze in de rolstoel aangepakt worden aan hun pols, ze zelf in kunnen grijpen en de aanvaller afweren op een pijnlijke manier. Een verrassende ervaring en stof tot nadenken vonden de rolstoeldeelnemers.

Medewerking
De tennis, basketbal en Koersbal blijven natuurlijk altijd leuk voor wie het aankan en het zaalvoetbal was dan toch het meest gangbare, mede door het meidenteam van de grenswachters, die brachten het zeer leuk en met hun tenue in clubkleuren vielen ze erg in de smaak. Ze hielpen spontaan bij het balletjes rapen en aangeven aan de para tafeltennissers, leuke groep. Om dit weekend zo te laten slagen hadden we dus wel sponsoren nodig. Namens de Biljartvereniging De Biezen en Biljartclub de Vluchtheuvel uit Stabroek, Tafeltennisvereniging Tornado, de tennis, de BWI, SV de Zwaan zaalvoetbal, Ookami Dojo karate, Hapkido MU DO, en MFC De Biezen bedanken wij alle sponsoren die dit weekend mogelijk hebben gemaakt. Na onze evaluatievergadering deze week hebben we al besloten dat dit weekend in ieder geval volgend jaar weer doorgaat in oktober 2020.Het Sportpromotie weekend in Putte is een echt succes geworden. [l]