De beweegtuin in het Philomenapark is feestelijk geopend. FOTO JOSÉ VAN DER WEGEN
De beweegtuin in het Philomenapark is feestelijk geopend. FOTO JOSÉ VAN DER WEGEN Foto: Picasa

Laagdrempelig bewegen voor jong en oud

HOOGERHEIDE – Sport en ontspanning liggen in elkaars verlengde, maar in Hoogerheide komen ze voortaan echt bij elkaar. Op initiatief van het Dorpsplatform Hoogerheide is in het Philomenapark achter het gemeentehuis in Hoogerheide een heus beweegpark verrezen. Iedereen kan hier gebruik maken van diverse toestellen om te bewegen, te sporten en ook te ontspannen.

DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN


Vooraf hadden Eline de Lange-Braat, Leonie Bezemer en Angelique Schetters van Dorpsplatform Hoogerheide wel gehoopt op een grote opkomst bij de officiële opening van het beweegpark, maar de opkomst overtrof hun grootste verwachtingen. “Ik ben niet vaak sprakeloos, maar dit keer toch bijna wel,” aldus Eline de Lange-Braat. De wethouders Lars van der Beek en Jeffrey van Agtmaal verrichtten de officiële opening van de beweegtuin door een rood-wit-blauw lint door te knippen en enkele toestellen uit te proberen. “Complimenten voor jullie initiatief”, zei Van der Beek. “Deze beweegtuin past perfect bij ons beleid om mensen op een laagdrempelige wijze tot meer beweging en meer sporten aan te zetten. Ik hoop dat er veel gebruik van wordt gemaakt.” Ook wethouder Jeffrey van Agtmaal gaf aan blij te zijn met het initiatief. “Het is een beweegpark voor jong en oud, voor mensen die veel of juist weinig sporten. Iedereen kan hier terecht.”


Kinderen

Alle inwoners op een laagdrempelige manier toegang bieden tot bewegen, sporten en ontspannen, dat was ook het doel van de drie dames van het Dorpsplatform. “We kwamen in 2018 op het idee voor een beweegtuin en hebben dit bij de wethouder neergelegd. Pas in september dit jaar waren alle voorbereidingen klaar. In november zijn vervolgens de toestellen geplaatst. Na drie weken bouwen is de beweegtuin nu klaar. Het weer heeft gelukkig goed meegewerkt”, vertelde De Lange-Braat.

'Van buikspierbankje
tot half-pipe
en leg-press'

De toestellen voor het Philomenapark zijn in samenspraak met diverse fitness-gerelateerde organisaties uitgekozen. “Zo konden we zien waaraan behoefte is. Jong en oud kan hier nu terecht. Ook mindervaliden kunnen oefeningen doen. Het is echt een samenkomst-terrein geworden waar, als het lekker weer is, de kinderen in de speeltuin kunnen spelen en ouders kunnen bewegen of lekker kunnen zitten." Ook voor de school is er nu een extra buitenspeelmogelijkheid bijgekomen, vertelt De Lange-Braat. "Maar ook na schooltijd kunnen kinderen hier natuurlijk terecht.”

Chest-press
De beweegtuin omvat nu twaalf onderdelen. Er is een leg-press en een chest-press, waarbij de sporters het eigen lichaamsgewicht gebruiken om het toestel in beweging te brengen. Ook staan er in de beweegtuin een balansoefening, buikspierbankje, opstapboxen en callanetics-rek, voor rek- en strekoefeningen.

'We hopen dat allerlei mensen hier samenkomen'

Verder komen de gebruikers een halfpipe en trapveldje tegen. "Er zijn ook diverse hardloopgroepjes actief in het park die gebruik maken van de beweegtuin”, aldus De Lange-Braat.


Verbinding
Voor de financiering van de toestellen heeft het Dorpsplatform Hoogerheide gebruik gemaakt van de nog beschikbare iDOP-gelden. Tevens zorgden lokale ondernemers voor sponsoring, zoals de firma Tummers, die een bord sponsorde. “We hopen echt dat we op deze manier voor meer beweging kunnen zorgen en ook meer verbinding tussen burger, Dorpsplatform, ondernemers en politiek. Ook hopen we dat de mensen zuinig omgaan met het beweegpark, zodat iedereen er plezier van kan hebben.”[l]