Ook in Woensdrecht zijn onzekerheden over de financiën. FOTO RIJNHOUT MEDIA
Ook in Woensdrecht zijn onzekerheden over de financiën. FOTO RIJNHOUT MEDIA Foto: Rijnhout Media

Woensdrecht wil minder schommelende uitkeringen

HOOGERHEIDE - Ook de gemeente Woensdrecht maakt zich grote zorgen over de financiële vooruitzichten.

DOOR EUGÈNE DE KOK


Dat weten ze nu ook in Den Haag, aangezien de gemeenteraad tijdens begrotingsbehandeling met steun van ABZ, AKT en CDA een motie van de PvdA heeft aangenomen.

Daarin spreken de raadsleden hun zorgen uit over onder meer het forse tekort op de jeugdzorg, de financiële gevolgen van het abonnementstarief voor de wmo en de grote opgaven in het kader van de klimaatwet. In combinatie met de lagere uitgaven van het Rijk en de daarmee samenhangende schommelende, lagere uitkeringen voor gemeenten leidt dat tot kopzorgen.

Woensdrecht heeft te maken met stijgende uitgaven en zo’n 455.000 euro minder aan inkomsten. De partijen willen dat met de motie duidelijk maken aan de landelijke overheid. Zij hopen dat het kabinet de uitkeringen van het gemeentefonds in overeenstemming brengt met het groeiende aantal maatschappelijke opgaven en willen bovendien dat deze minder schommelen. “In goede tijden hoor je niemand daarover klagen, maar de uitkeringen fluctueren veel te veel. Dat geeft alleen maar onrust”, zegt PvdA-fractievoorzitter Wendy de Koning-Bogers. Zij is zich ervan bewust dat Rutte en co niet meteen overstag zullen gaan door de Woensdrechtse motie. “Maar het is iets. En er zijn veel meer gemeenten die lobbyen om iets aan dit probleem te doen. Dit helpt.”[l]