Pleisterplaats in Bieb voor jonge mantelzorgers

WOENSDRECHT - Ook in Woensdrecht is een toename te zien van het aantal jongeren dat opgroeit in een gezin waarin een van de andere gezinsleden extra zorg nodig heeft. Denk aan iemand met een verstandelijke beperking, een chronische aandoening, psychische problemen, verslaving of andere aandoeningen.

Veel jonge mantelzorgers - leeftijd 4 tot 24 jaar - weten zelf niet eens dat ze mantelzorger zijn, ze vinden het heel gewoon dat er iemand in hun gezin is die extra aandacht en/of zorg vraagt. Ze zijn het niet anders gewend en denken dat de problemen die ze soms ondervinden erbij horen.

Jonge mantelzorgers hebben bijvoorbeeld minder tijd voor school, sociale contacten, sport of ontspanning, omdat ze zorg verlenen. Om toch hun leeftijdsgenoten bij te benen en bij de groep te horen, is er al snel te veel te doen in te weinig tijd. Dit leidt vaak tot overbelasting. Concentratieproblemen kunnen daar een uiting van zijn. Hierover praten is thuis niet altijd even gemakkelijk. Om jonge mantelzorgers beter te herkennen, erkennen en ondersteunen hebben bibliotheek het Markiezaat en Brede Welszijnsinstelling Woensdrecht de handen ineengeslagen. Vanaf 4 december is er een informatiepunt voor Jonge Mantelzorgers in de Bibliotheek in Hoogerheide (te bezoeken tijdens openingstijden).

Luisterend oor
Elke woensdagmiddag kun je van 13.30-15.30 uur hier terecht voor een luisterend oor en een goed gesprek. Er is dan een medewerker van de BWI aanwezig, die advies kan geven over ondersteunende diensten of hulp op maat voor jouw specifieke situatie. Vertellen wat je op je hart hebt of even lekker zeuren en zeggen dat je het liefst ook eens nee zou willen zeggen maar dat niet doet omdat je niet voor nog meer last in jullie gezin wilt zorgen. Je gelooft het misschien niet, maar daar kijkt niemand van op. Het is jouw goed recht om ook goed voor jezelf te zorgen! Tot ziens bij de Bibliotheek aan de Huijbergseweg 3a in Hoogerheide. [l]