Justina, Ester Rosa en Nani legden allen de Verklaring van Verbondenheid af in het bijzijn van burgemeester Steven Adriaansen. FOTO JOSÉ VAN DER WEGEN
Justina, Ester Rosa en Nani legden allen de Verklaring van Verbondenheid af in het bijzijn van burgemeester Steven Adriaansen. FOTO JOSÉ VAN DER WEGEN Foto: José van der Wegen

Een eed, belofte, koffie en appelflappen

HUIJBERGEN – Op Naturalisatiedag verkrijgen veel nieuwe Nederlanders hun staatsburgerschap van het Koninkrijk der Nederlanden. In de gemeente Woensdrecht is dit al jaren een bijzondere dag. Zondag bezocht de groep Molen Johanna en Huize Het Hert met inrichting van Heemkundekring De Wilhelmiet in Huijbergen.

DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN

Voor drie inwoners van de gemeente Woensdrecht was Naturalisatiedag een bijzondere dag. Zij kregen zondag daadwerkelijk het Nederlands staatsburgerschap. Het ging om Ester Rosa Webba en haar dochter Justina uit Huijbergen en Nani Beghdad uit Woensdrecht. Allen wonen al lang in Woensdrecht en Justina is zelfs geboren en getogen in Nederland. Ester Rosa en Justina legden de verklaring van verbondenheid af, afgenomen door burgemeester Steven Adriaansen. Zij kozen voor het afleggen van de eed. Nani Beghdad koos voor het afleggen van de belofte.

Voor Ester Rosa en Justina was Naturalisatiedag daarmee een bijzondere dag, maar tegelijkertijd had de dag voor hen een wrange bijsmaak. "Ik ben blij dat ik na 22 jaar nu echt genaturaliseerd ben en dat dit ook voor mijn dochter geldt, maar mijn andere twee dochters en man wachten nog steeds op het Nederlanderschap. In 1997 kwam ik vanuit Angola naar Nederland. Elf jaar later kreeg ik een verblijfsvergunning. Mijn dochters zijn allen in Nederland geboren, maar na al die jaren is alleen Justina genaturaliseerd. Voor mijn man en andere dochters geldt dat er heel veel administratieve rompslomp is, met bezoeken aan consulaten en ambassades en gedoe over paspoorten, terwijl mijn dochters hier geboren zijn. Het levert veel stress op. Ik hoop ook op positief nieuws voor mijn andere dochters en man."

Familie

De administratieve rompslomp is herkenbaar voor Nani Beghdad. “Ik ben sinds 2004 in Nederland woonachtig, in Woensdrecht, samen met mijn vrouw Naima. In 2006 zijn we getrouwd en we hebben samen een dochter. Ik ben afkomstig uit Algerije. Ik ben ook nog Algerijns staatsburger, maar heb ook gekozen voor het Nederlanderschap.”

Dat maakt van Nani een zogenoemde optant, waarbij hij gebruik heeft gemaakt van het recht om de oorspronkelijke nationaliteit te behouden. De keuze voor het Nederlanderschap was voor Nani geen moeilijke: “De afgelopen jaren moesten we steeds zoveel papierwerk invullen, soms stapels papieren van 130 pagina’s van de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Dat kon zoveel gemakkelijker door gewoon voor het Nederlanderschap te kiezen. Bovendien is mijn familie gewoon hier."

Na afloop van het bezoek aan Molen Johanna en Huize het Hert was er koffie en thee met appelflappen in MFC De Kloek.[l]