Huisarts Hubert Suijkerbuijk zit op 31 december voor het laatst aan dit bureau. FOTO JOSÉ VAN DER WEGEN 
Huisarts Hubert Suijkerbuijk zit op 31 december voor het laatst aan dit bureau. FOTO JOSÉ VAN DER WEGEN  Foto: José van der Wegen

'Ik heb hier met veel plezier geleerd, gewerkt en gewoond'

OSSENDRECHT – Bijna veertig jaar was hij actief als huisarts in Ossendrecht, Hubert Suijkerbuijk. Maar op 31 december 2019 doet hij de deur van de huisartsenpraktijk in het dorp achter zich dicht en gaat met pensioen. Echter niet voordat hij vrijdag afscheid heeft genomen van zijn patiënten met een receptie.

DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN

In maart 1980 kwam Hubert vers van de medische opleiding in de praktijk van de Ossendrechtse huisarts Edixhoven terecht. “Ik heb hier anderhalf jaar gewerkt en ben toen nog huisarts in opleiding geweest in Goirle. In oktober 1982 keerde ik terug naar Ossendrecht en ben ik hier samen met mijn vrouw Carla gebleven. Onze dochters zijn hier geboren en opgegroeid, maar inmiddels allemaal met hun gezin woonachtig in de omgeving van Utrecht. We wilden na mijn pensioen dichterbij de kinderen en kleinkinderen gaan wonen. In Bilthoven hebben we ons nieuwe huis gevonden. We vinden het een leuke uitdaging, om straks wat meer spontaan de kinderen en kleinkinderen te kunnen bezoeken.”

Verandering
Wie bijna veertig jaar huisarts is geweest, heeft veel zien veranderen. Dat beaamt Hubert dan ook. “Vroeger was de huisartsenzorg veel meer klachtgericht. Nu zijn we ook actief op het gebied van preventie. Er zijn meer controles mogelijk, doordat we samenwerken met het team van praktijkondersteuners en assistentes, die allemaal een eigen spreekuur hebben. Ook is in de laatste jaren veel ziekenhuiszorg naar de huisartsen overgegaan, waardoor de zorg nu veel uitgebreider is. Je moet natuurlijk ook weten wat je zelf kunt behandelen en wanneer je moet doorverwijzen. Door het werken in een team, is er nu vaak weer meer tijd voor de patiënt mogelijk. Ik vind het dan ook nog steeds een prachtig vak. Als ik opnieuw zou mogen kiezen, dan maakte ik dezelfde keuze. Ik heb ook echt mezelf kunnen zijn in de afgelopen jaren, voelde me hier thuis. Ik snap dan ook goed dat het voor veel patiënten lastig is om afscheid te nemen. Ze kenden je, vertrouwden je. Maar gelukkig is er al opvolging in Femke Blankert. Ik heb er vertrouwen in dat zij samen met Jeroen Pieters, huisarts in opleiding Huub de Jonge en het team de huisartsenzorg in Ossendrecht goed gaan voortzetten.”

Afscheidscadeau
Met de verhuizing naar Bilthoven laat Hubert Ossendrecht achter zich. Een dorp, waarvoor hij misschien wel de plattelandsdokter was, maar waar hij ook veel heeft meegemaakt, van lief tot leed onder patiënten. “Het is als huisarts fijn dat je mensen die ziek zijn kunt bijstaan en helpen. Maar met name ernstige zieke kinderen en het overlijden van jonge mensen blijven me altijd bij. Dat maakt indruk, ook als huisarts. Dat geldt ook voor de patiënten met kanker, het zijn aangrijpende situaties die je raken.” Als afscheidscadeau wil hij dan ook graag investeren in een nieuw onderzoek naar immuuntherapie, dat mede is opgezet door zijn dochter Karijn, internist-oncoloog bij het UMC in Utrecht. “Immuuntherapie kan een veelbelovende behandeling zijn voor veel kankerpatiënten. Als ik dan iets mag wensen als afscheidscadeau, dan wil ik hieraan graag een bijdrage leveren.” Terugkijkend heeft Hubert veel geleerd van Ossendrecht. “Het is een klein dorp, mensen zijn erg betrokken, helpen elkaar vaak en zijn soms wat chauvinistisch. Ik ga straks met een goed gevoel hier de deur uit, maar ik zal het zeker missen.”

Receptie
De afscheidsreceptie is vrijdag (20 december) van 15.30 uur tot 17.30 uur in Grenshotel de Jonckheer. Doneren voor het onderzoek voor immuuntherapie kan via https://www.actievoorumcutrecht.nl/immuuntherapie of via een envelop tijdens de receptie.[l]