Winny van der Graaf en Gea Bolt nemen afscheid van De Bunt

PUTTE – Een paar jaar lang waren Winny van der Graaf en Gea Bolt de krachten achter ontmoetingscentrum en participatiecafé De Bunt in Putte. Maar zowel Winny als Gea nam deze maand afscheid als respectievelijk leidinggevende en vrijwillig medewerker. Tijdens de kerstviering in De Bunt konden bezoekers hen bedanken voor hun inzet.

DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN

In totaal waren er ruim veertig personen aanwezig tijdens de kerstviering in De Bunt. Zowel Winny als Gea is van grote betekenis geweest voor de ontwikkeling van het ontmoetingscentrum en participatiecafé. De oprichting van De Bunt kwam mede voort uit de in 2014 gehouden enquête onder 162 huishoudens in Putte over de behoefte aan zorg in Putte. Deze enquête leidde onder meer tot de oprichting van de Putse zorgcoöperatie Zorg op Zorg, maar toonde ook aan dat er behoefte was aan een ontmoetingspunt onder de Putse inwoners. Het moest een ontmoetingspunt worden waar diverse activiteiten plaats konden vinden. Op 1 november 2016 werd een eerste startschot gegeven hiervoor op initiatief van Zorg om Zorg in multifunctioneel centrum De Biezen. Er kwam één dagdeel met vrije inloop en een dagdeel per week was er een reparatiecafé. Winny was al gauw betrokken bij dit initiatief. Ze begon in 2017 als vrijwilliger in één van de kleine zaaltjes van De Biezen op woensdagmiddag.

Tulpstraat
Tijdens deze woensdagmiddag konden de schoolgaande kinderen op hun vrije middag allerlei spelletjes spelen, maar mensen die behoefte hadden aan een moment van gezelligheid waren ook van harte welkom. Na Winny kwam ook al gauw Gea bij het ontmoetingspunt in De Biezen terecht. Mede dankzij de inzet van Winny en Gea, maar ook van Nicole Baeten en Frank Vermeulen werd er veel aandacht gegeven aan de uitbouw van het ontmoetingscentrum en met succes. Het ontmoetingspunt was zelfs zo’n succes, dat het te groot werd voor de locatie. Gelukkig werd al gauw een nieuwe ruimte gevonden, zij het tijdelijk, in de gemeenschappelijke ruimte van het wooncomplex aan de Tulpstraat van woningcorporatie Stadlander. Dit was in januari 2018. De overgang naar deze ruimte was tevens het moment van de oprichting van Stichting De Bunt. In plaats van alleen de woensdagmiddag werd het ontmoetingscentrum onder bezielende leiding van Winny met de hulp van Gea tweeënhalve dag in de week opengesteld voor bezoekers. Daardoor ontstond voor de stichting ook de mogelijkheid om Winny een betaalde baan aan te bieden als leidinggevende.

Volwaardig
Omdat de ruimte aan de Tulpstraat slechts tijdelijk gebruikt kon worden, moest wel weer een nieuwe locatie gezocht worden. Deze werd echter wederom snel gevonden aan de Hogebergdreef 55b in Putte bij basisschool Op Dreef. Met de hulp van een groep vrijwilligers kon De Bunt zich vanaf januari 2019 echt gaan ontwikkelen tot een volwaardig ontmoetingscentrum in Putte. Zowel Winny als Gea hebben veel energie gestoken in ontwikkeling van De Bunt. De bezoekers en het bestuur van Stichting De Bunt zijn beiden daar dan ook zeer dankbaar voor en spreken graag hun waardering en dank uit voor het door hen verrichte werk. Ook al hebben Winny en Gea afscheid genomen van De Bunt, het ontmoetingscentrum blijft gewoon open op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur aan de Hogebergdreef 55b. Elke eerste woensdagmiddag van de maand is het bovendien Reparatiecafé en tijdens openingsuren is de Boekenruilkast geopend.[l]