De reguliere huishoudelijke hulp blijft bestaan, maar aan extra zaken betaalt Woensdrecht niet meer mee. FOTO SHUTTERSTOCK
De reguliere huishoudelijke hulp blijft bestaan, maar aan extra zaken betaalt Woensdrecht niet meer mee. FOTO SHUTTERSTOCK Foto: Shutterstock

Woensdrecht betaalt niet meer mee aan extra huishoudelijke hulp

HOOGERHEIDE - De gemeente Woensdrecht stopt in navolging van buurgemeenten Bergen op Zoom en Steenbergen met de bijdrage voor extra huishoudelijke hulp.

"Het is helaas niet meer te betalen”, zegt wethouder Lars van der Beek. Het gaat niet om een bijdrage voor reguliere huishoudelijke hulp, maar om een regeling waardoor mensen extra hulp kunnen inkopen tegen een laag tarief. “Mensen wordt geen zorg ontnomen.”

Zolder

De regeling is voor vaak eenmalige zaken die niet vallen onder het contract huishoudelijke hulp, zoals een grote schoonmaak of het opruimen van een zolder.

De wet is in 2015 in het leven geroepen als compensatie voor zowel thuiszorgcliënten als zorgaanbieders. De landelijke overheid stelde er in 2015 en 2016 budget voor beschikbaar.

Vrees

Mantelzorgers worden met de regeling ontlast, zo is de gedachte. Bovendien bestond vier jaar geleden de vrees dat veel mensen door de nieuwe contracten hun baan zouden verliezen als huishoudelijke hulp. “Dat geldt niet meer. We hebben zelfs een schreeuwend tekort aan krachten.”

De gemeente Woensdrecht heeft de regeling voor extra huishoudelijke hulp langer in stand gehouden dan ze was verplicht, maar kan dat niet meer doen door de financiële druk op de wmo-budgetten.

Schrappen

Bergen op Zoom en Steenbergen schrapten de regeling vorig jaar al. Woensdrecht heeft het een jaar langer volgehouden, onder meer door eigen bijdrage te verhogen naar 7,50 euro. Er hebben vorig jaar zo’n honderd mensen gebruik gemaakt van de regeling. De bijdrage stopt per 1 april volgend jaar. “Als je iets in december besluit kun je dat niet per 1 januari laten ingaan. Daarom hebben we gekozen voor 1 april”, aldus Van der Beek.

Door het besluit bespaart de gemeente volgend jaar jaar 70.000 euro. In de jaren daarna gaat het om 100.000 euro. Cliënten die de extra hulp willen behouden kunnen daarover afspraken maken met de zorgorganisatie. De gemeente onderzoekt nog of ze iets kan doen voor mantelzorgers die te veel op hun bord (dreigen te) krijgen.