vlnr: Kokkin Toos, Jacqueline, Rieki, Fien, Michael, Rietje, gastvrouw Fie en Agnes eten samen in de gezellige keuken van 't Stoofje. FOTO ELS ROMMERS
vlnr: Kokkin Toos, Jacqueline, Rieki, Fien, Michael, Rietje, gastvrouw Fie en Agnes eten samen in de gezellige keuken van 't Stoofje. FOTO ELS ROMMERS Foto:

't Stoofpotje brengt mensen samen!

OUDENBOSCH - Iedere eerste en derde woensdag in de maand wordt er in 't Stoofje een twee gangen diner gekookt voor diegenen zie zich hiervoor hebben aangemeld. De Stoofpot is in het leven geroepen om mensen in een ontspannen sfeer samen te brengen. Een mooi initiatief, dus schuiven we voor het laatste artikel in deze reeks graag aan aan de gezellige keukentafel van deze bijzondere ontmoetingsplaats.

DOOR ELS ROMMERS

Bij binnenkomst wacht een warm onthaal door gastvrouw Fie. Vanuit de keuken dwarrelen heerlijke geuren de hal binnen. Vandaag is Toos de kokkin en zij legt juist de laatste hand aan haar Provençaalse stoofpot. Ondanks hun drukke bezigheden nemen beide dames uitgebreid de tijd om over de activiteiten van 't Stoofje te vertellen.

Meditatiemaaltijden

"Hier komen inwoners uit Oudenbosch en omgeving die er thuis even uit willen zijn. Jong, oud, rijk, arm, mensen met een gezin of alleenstaanden, iedereen is welkom", verduidelijkt Fie die al 35 jaar als bestuurslid en vrijwilligster aan 't Stoofje verbonden is. "Naast de Stoofpot is er ook iedere tweede en vierde vrijdagavond een meditatie met aansluitend een vegetarische maaltijd. Op alle werkdagen is er de inloopmiddag en drie keer per week is er de ochtendmeditatie met daarna een gratis ontbijt. In ons praathuis kunnen asielzoekers de taal oefenen, er wordt hier regelmatig geknutseld en dan is er natuurlijk nog onze grif bezochte markt."

Geen pakken vla

Toos zet zich sinds een klein jaar in voor 't Stoofje. "Eerst was ik gastvrouw maar toen één van de vier koks tijdelijk uitviel, heb ik die taak op me genomen. Ik kook wel vaker voor grotere gezelschappen dus ik ben wel wat gewend. Recepten zoek ik op internet of in tijdschriften. De dag ervoor doe ik alle boodschappen, zodat ik goed voorbereid ben en op de dag zelf ben ik hier al vanaf 09.30 uur aanwezig. Er zijn toch heel wat ingrediënten te snijden. En we maken alles zelf. Hier komen geen pakken vla op tafel."

Jonge deelnemers gezocht!

"Deelnemers betalen slechts € 5. Dat betekent een beperkt boodschappenbudget, maar door gebruik te maken van aanbiedingen en seizoensproducten, kom je een heel eind", vervolgt Toos. "Deze avonden zijn erg goed bezocht. Het liefst houden we het gezelschap zo gemêleerd mogelijk. Er komen veelal vrouwen eten, maar soms schuiven er ook mannen aan. We zouden het leuk vinden om meer jonge mensen te verwelkomen."

Regelmatige bezoekers

Dan druppelen de deelnemers binnen. De sfeer zit er goed in. Er wordt gekletst en gelachen. De van oorsprong Duitse Michael is de enige man in het gezelschap, maar dat deert hem niet. Agnes is met haar 84 jaar de oudste. "Ik kook zelf niet meer", zegt ze, zich zichtbaar verheugend op de lekkere maaltijd. De 47-jarige Monique is de jongste. Ook zij is een regelmatige bezoeker geworden van 't Stoofje.

Smakelijk!

Na een welkomstwoord door Fie en een korte stilte om te bidden, wordt het startschot gegeven. Niet veel later worden de allerlaatste restjes uit de pan geschraapt. Het moge duidelijk zijn: het heeft gesmaakt. Dan volgt er nog een smakelijk toetje van lange vingers, kaneel, kwark, mascarpone, appelcompote en gedroogde cranberries. Ook die kom wordt gretig leeg gesmikkeld. Met de complimenten aan de kok, keert iedereen daarna met een volle buik en een goed gevoel huiswaarts.


Meer info over 't Stoofje vind je op www.stoofje.nu, het recept van de Provençaalse stoofpot staat op www.internetbode.nl.[l]

De Provençaalse stoofpot van Toos wordt met veel smaak gegeten.