Prins Ruben, nar Johanneke, pliessie Kiske en Grootste Boer Hans 'ouwen 't gaonde'. Foto: Johan Wagenmakers
Prins Ruben, nar Johanneke, pliessie Kiske en Grootste Boer Hans 'ouwen 't gaonde'. Foto: Johan Wagenmakers Foto: Johan Wagenmakers

Smoorfrêterslaand houdt het in beweging

SMOORFRÊTERSLAAND - Om voor het aankomende carnaval de stemming te peilen, maakt de Bode een rondje door de vijf kernen van Halderberge. De prinsen laten zich hierbij uit over het leutfeest in hun dorp. Aflevering 3: Prins Ruben I van 't Smoorfrêterslaand.

DOOR JOHAN WAGENMAKERS

Na eerder zeven jaar in de Raad van Elf te hebben meegelopen is Ruben Boenders (30) gekozen tot Prins Ruben en gaat nu voor de vierde keer de leut in zijn woonplaats Bosschenhoofd vooraf. "Het bevalt nog steeds erg goed. Ik was altijd al wel een aanwezig figuur en prater, dus ik hou me wel staande," lacht hij. "Zelfs zonder briefje zeg ik mijn zegje wel, waarbij ik nu af en toe wel iets zinnigs moet zeggen. Maar wel alles met een lach."

Gaande

"Het motto dit jaar is 'Ouw ut gaonde'. Het is belangrijk dat het inderdaad ook letterlijk gaande blijft. Dat zit hier wel goed. Met name de kinderactiviteiten worden steeds drukker bezocht. Bij de optocht zijn enkele bouwclubs van buitenaf betrokken, die ook weer mensen meebrengen, waardoor het zowel bij Concordia als Stroop enkele malen 'volle bak' is." Ook dit jaar is er, met medewerking van basisschool 't Bosche Hart, op vrijdagmiddag een kleurrijke kinderoptocht. Velen van deze wagentjes en loopgroepen doen vervolgens ook mee aan de grote optocht op zaterdagmiddag. Om de jeugd extra te stimuleren maken ze op dinsdagavond nóg een rondje door het dorp. "Sinds een aantal jaren kunnen ze meerijden met de popverbranding. Onze pop gaat daarbij ook op een kar en na het rondje gaat dan de fik erin."

Nar Johanneke

Na 15 jaar heeft Smoorfrêterslaand in de persoon van Johan van der Hooft, een nieuwe nar. "We zagen hem bij diverse bals, hebben hem gevraagd en er een paar goede gesprekken mee gehad. Hij komt oorspronkelijk uit Kaatsheuvel en tijdens zijn presentatie op 11-11 hebben we die avond omgedoopt tot 'Narnaval Festival', met een knipoog naar de Efteling," verklaart Ruben. Zorgen zijn er wel met de invulling van het aantal raadsleden. "We hebben momenteel een Raad van Vijf, dus er zijn veel vacatures. We vragen rond en benaderen mensen. Jongeren willen soms wel graag, maar nu nog niet en mensen zijn ook bang voor de verplichtingen die het met zich meebrengt. Bovendien kun je liever met een wat kleinere club alles regelen en er vol voor gaan, dan er zomaar bijzitten zonder iets te doen," meent Ruben.

Stabiele optocht

Vanwege werkzaamheden aan de Margrietstraat, is de route van de optocht dit jaar enigszins aangepast. De Marijkestraat wordt nu helemaal uitgereden, waarna men rechtsaf de Beatrixstraat ingaat. "Met de optocht gaat het op zich goed. De laatste jaren hebben we een redelijk stabiel aantal deelnemers. Nu zijn bijvoorbeeld de Dwarsliggers ermee gestopt, maar krijgen we er wel de Zaandkleppers weer voor terug." De prijsuitreiking voor volwassenen wordt dit jaar verder geprofessionaliseerd. "Op 6 categorieën krijgen ze punten. Als prins weet ik vooraf de uitslag ook niet en de spanning is best leuk om te proeven."

Knop

Naast het bijwonen van bals bij Concordia, Stroop en DEVO, gaan Prins Ruben en zijn gevolg voor de eerste keer bingo spelen met de ouderen bij Stichting Groenhuysen. "Ook deze doelgroep krijgt onze volle aandacht." Als prins heeft Ruben zeker al vele bijzondere momenten meegemaakt. "Vorig jaar was ik me thuis op de laatste avond aan het omkleden en hoorde de brievenbus kletteren. Ik zag een klein meisje wegrennen wat een tekening in de bus had gestopt met daarop als tekst: 'voor de beste prins.' Dan smelt je weg natuurlijk." De knop naar carnaval omzetten is gemakkelijk. Het opbouwen van de spanning er naar toe, het ondergaan van het feest zelf. Maar de knop terugzetten, hoewel de afsluiting een mooi moment is, is altijd snel en klaar," overdenkt Ruben ten slotte[l]