Tweemaal raak voor Bokske de Kul

OUD GASTEL - Bij zijn eerste deelname aan de tonpraotaoved in Oud Gastel ging creatieve duizendpoot Frank Roks uit Roosendaal, als zijn alter ego Bokske de Kul, er meteen maar met de jury-en de publieksprijs vandoor.

Frank Roks nam in zijn act de mensen en leefwijze van zijn geboortedorp Sint Willebrord flink op de korrel. Hij schroomde daarbij niet dubieuze praktijken te benoemen, die voor een Willebrorder doodgewoon zijn, maar voor een buitenstaander op zijn zachts gezegd wat vreemd overkomen. Daarbij kreeg hij menig maal een lachsalvo op hem afgevuurd. Zijn bedankwoordje deed hij ook nog eens in stijl: “Normaol mot ik ’t altij weg’aole, nouw krijg ik’t gewôôn.”

Niet geheel op 'rollekus'

De 40e editie van de tonpraotaoved liep echter niet geheel op ‘rollekus’ dit jaar. Zo moest, na enkele last-minute afzeggingen, noodgedwongen een beroep gedaan worden op ouwe getrouwen als Tinuske van Beuken en D’n Teun, die buiten mededinging lieten horen dat er zeker nog geen ‘sleet’ op hun optredens zit. Tevens haperde de geluidsinstallatie zo nu en dan. Verrassend was verder een gastoptreden van stoppend uitbater van het Veerhuis Remco van den Heuvel, die samen met Beerund ut Boerke, het lokale wel en wee op de korrel nam. Bert Mathijssen als Bartje van de Baon en Marleen Konings als Kaot van de Kaai maakte het zestal tonpraoters dit jaar compleet. De organiserende blaaskapel de Vogelmuzikanten kan desondanks terugkijken op een mooie jubileumeditie.[l]