VVD wint ook in Halderberge de provinciale verkiezingen

OUDENBOSCH - Met tien zetels blijft de VVD de andere partijen bij de provinciale verkiezingen voor. In Noord-Brabant op de voet gevolgd door nieuwkomer Forum van Democratie. Derde in lijn is het CDA. Voor de provinciale verkiezingen stemde Halderberge in lijn met de rest van de provincie. Voor het Waterschap ligt dat anders. Als het aan de Halderbergenaren lag, kwam niet de VVD als winnaar uit de bus, maar de partij West-Brabant Waterbreed.

DOOR VERA DE GEUS

In totaal mochten afgelopen woensdag 24.844 inwoners van Halderberge hun stem uitbrengen voor de verkiezingen van de Provinciale Staten en het Waterschap. Uiteindelijk is in de gehele gemeente Halderberge voor de Provinciale Statenverkiezingen een opkomstpercentage behaald van 50,2 procent. In Halderberge heeft De VVD de meeste stemmen behaald, 17,4 procent van de stemmen. 17,3 procent van de inwoners stemde op Forum van Democratie. Het CDA is in Halderberge de derde partij met 15,3 procent van de stemmen. De PVV kreeg van 10,6 procent van de inwoners hun stem.

Waterschap

Voor de Waterschapsverkiezingen week het Halderbergse stemgedrag af van dat van de rest van de inwoners van de provincie. In Halderberge was West-Brabant Waterbreed met 2380 stemmen de grootste. Daarop volgen het CDA met 1917 stemmen en de VVD met 1843 stemmen. Provinciaal gezien is de volgorde VVD, Ons Water en als derde het CDA.

Opkomst

In totaal hebben woensdag iet meer dan 313.032 inwoners van de 21 gemeenten in Midden- en West-Brabant hun stem uitgebracht voor 23 leden van het algemeen bestuur van het waterschap. Het opkomstpercentage is 46,3 procent. Bij de vorige verkiezingen, vier jaar geleden, was het opkomstpercentage 37,8 procent.[l]