Frontzijde van de kunstpenning van Rien Joosen. FOTO RIEN JOOSEN
Frontzijde van de kunstpenning van Rien Joosen. FOTO RIEN JOOSEN Rien Joosen

Rien Joosen ontwerpt herdenkingspenning Willem Barendsz

OUDENBOSCH - De Oudenbossche kunstenaar Rien Joosen presenteert binnenkort zijn herdenkings- penning die hij maakte naar aanleiding van de nederlandse walvisvaart tussen 1946 en 1964. Rien Joosen exposeerde afgelopen jaar in d’Engelenburgh tijdens het Monumentenweekend.

Bij die ‘afscheidsexpositie’ – Rien werd dat jaar tachtig – waren al kunstvoorwerpen te zien die hij maakte tijdens zijn reis met de Willem Barendsz. in de wateren rond Antarctica. Het betrof toen zijn allereerste beeldjes en die waren gemaakt van potvistand. (Overigens zijn die beeldjes tot en met september te zien in het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum in Oudenbosch als onderdeel van de expositie ‘Elpenbeen en Zilver’.)

De driedimensionale verbeelding liet Rien niet los. Ondermeer aan de TH te Eindhoven volgde hij workshops boetseren en beeldhouwen en ook bronsgieten en patineren. Daarna behaalde hij het laureaat (cum laude) beeldhouwen tijdens een vijfjarige studie aan een kunstacademie in België. In zijn zelfgebouwde ovens goot hij zijn figuratieve en geabstraheerde beelden, in brons of aluminium. Rien had exposities in Nederland, België, Engeland en Australië.

Walvisvaartexpedities

Sinds enkele jaren houdt Rien zich ook bezig met penningkunst in brons (geboorte- en herdenkingspenningen). Wat lag meer voor de hand dan een penning te ontwerpen ter herinnering aan de nederlandse walvisvaart? De Willem Barendsz was het tweede nederlandse walvisfabrieksschip (na de Willem Barendsz I) dat tusen 1955 en 1964 werd gebruikt als moeder- en fabrieksschip voor negen walvisvaartexpedities. Rien voer mee in 1962 en 1963.

De frontzijde van de penning heeft de tekst ‘Nederlandse Walvisvaart 1946- 1964’.

De keerzijde ‘MS WILLEM BARENDSZ.’ De diameter van de zware penning is 92 mm. en de gemiddelde dikte is 5 mm.?De penning kan zowel in de kleur bruin of groen gepatineerd worden. De penning zal rond de tachtig euro kosten. Bestellen kan via engelenburgh@live.nl. [l]