Veel belangstelling voor en discussie tijdens de informatie-avond Visie Centrum-Oost.      FOTO JOHAN WAGENMAKERS
Veel belangstelling voor en discussie tijdens de informatie-avond Visie Centrum-Oost. FOTO JOHAN WAGENMAKERS Foto: Johan Wagenmakers

Bewoners praten mee over Hoeven Centrum-Oost

HOEVEN - In de Refterzaal van Bovendonk is vorige week een informatiebijeenkomst voor inwoners en omwonenden gehouden naar aanleiding van de ontwikkelingen in het gebied Centrum-Oost. Reacties, opmerkingen en tips worden door de gemeente meegenomen om in het najaar te komen tot een definitieve invulling van het in vier clusters ingedeelde gebied.

DOOR JOHAN WAGENMAKERS

Om te komen tot een ruimtelijke visie voor het oostelijk deel van het centrum van Hoeven is de gemeente volop met de voorbereiding hiervan bezig. Samen met ontwikkelaars, verenigingen, omwonenden en grondeigenaren wil men de ontwikkelingen voor de komende decennia in kaart brengen. Doelstelling van de gemeente is om een krachtig centrumgebied met een eigen identiteit te creëren. In een analyse van onderzoeksbureau Wissing is vooral gekeken naar de sterke eigenschappen binnen het plangebied, wat functioneert goed en wat kan beter of anders.

Vier clusters

Het gebied Centrum-Oost is daarbij ingedeeld in vier clusters: kerk, Sint Janstraat/Bovenstraat, Sint Janstraat en Lindenlommer. Zo kon er bijvoorbeeld per cluster aangegeven worden of er voldoende groen komt, of er voldoende parkeervoorzieningen zijn en of de geplande woningbouw volstaat. In de analyse van het plangebied is verder uitgegaan van een historisch hart, een economisch hart en verblijfs- en ontmoetingsplekken die elkaar versterken. De aanwezigen konden op het inventarisatieformulier niet alleen op-of aanmerkingen hierover kwijt, maar ook hun interesse kenbaar maken voor een eventuele huur- of koopwoning in dit gebied. De gemeente streeft er naar om zoveel mogelijk maatwerk, variëteit en kwaliteit van woningbouw in te passen.

'Het is belangrijk om te laten zien waar we aan werken'

Paard en wagen

Een kakofonie van geluid komt uit de Refterzaal van Bovendonk. Belangstellenden zijn in flinke discussies verwikkelt met elkaar, met mensen die tekst en uitleg geven en met de verantwoordelijk wethouder Hans Wierikx. Als een horeca-ondernemer aan de Sint Janstraat verneemt dat er wellicht een autoluwe weg komt vanaf de kruising Bovenstraat naar de rondweg en bovendien dat het verkeer richting Etten-Leur dan via de Bovenstraat wordt geleidt 'ontploft' hij bijna: "Maak er dan meteen maar een zandpad van, zodat paard en wagen er nog makkelijker doorkomen. Zo weet ik zeker dat de ondernemers het niet gaan redden," zegt hij op quasi-boze toon.

Gedachtespinsels

De herontwikkeling van het gebied Centrum-Oost is een belangrijk onderdeel van het vastleggen van een integraal raamwerk voor het gehele centrum van Hoeven."Dit is de kapstok van een groter aantal projecten om de leefbaarheid meer cachet te geven. Zo zijn we onder meer bezig met Bovendonk, de herinrichting Sint Janstraat, de verhuizing van het dorpshuis en de herontwikkeling van de vrijgekomen schoollocaties. Zeker ook bedoeld om al deze gebieden een kwaliteitsimpuls te geven. Op deze avond worden de eerste gedachtespinsels door de direct betrokkenen van Centrum-Oost geventileerd. Het is belangrijk om te laten zien waar we aan werken," legt wethouder Wierikx uit.

Najaar

De gemeente werkt bij deze visie nauw samen met de Samenstichting Hoeven en met een tweetal onderzoeksbureaus, waarbij een zich met woningbouw bezig houdt en de ander met de locatiekeuze en haalbaarheid.

Gemeente wil het gebied een kwaliteitsimpuls geven

Op 16 april behandelt het college de denkrichting van de visie, waarna de gemeenteraad op 23 mei aan de beurt is. Het definitieve raamwerk inclusief invulling van de vier clusters staat komend najaar in de planning.[l]