Janne Englebert tijdens het NK 5km.
Janne Englebert tijdens het NK 5km. Selene Wortel

Janne en Roos Englebert zwemmen een prima NK

OUD GASTEL - Tijdens de Swimcup, een grote internationale wedstrijd, in het 50 meter bad van het Pieter van den Hoogenband zwemstadion in Eindhoven heeft het Nederlands Kampioenschap over 5 kilometer plaatsgevonden op vrijdag 12 april.

Dit kampioenschap werd gezwommen tussen de series in de ochtend en de finales in de late namiddag. Er werden twee series gezwommen, een serie van 20 dames en een voor de heren. Om deel te kunnen nemen aan dit NK werd de mogelijkheid geboden aan de zwemsters en zwemmers met de beste tijd op de 2 km gezwommen tussen april 2018 en april 2019. Tot de deelnemers behoorde Janne en Roos Englebert, beide hadden zich in maart geplaatst door in Oosterhout een prima tijd te zwemmen op de 2 km. Vol verwachting en goed voorbereid trok de familie naar Eindhoven voor de toch wel zware opgave.

Roos, met haar 16 jaar een van de jongere deelnemers, startte als eerste voor haar race welke zij in een zeer regelmatig tempo afwerkte, geheel in overeenstemming met het schema wat in overleg met haar was gemaakt. Haar wens was om in ieder geval onder de 1 uur en 10 minuten klaar te zijn. Vanaf de start zwom ze steeds een halve seconde per 50 meter sneller dan gepland, dit resulteerde in een prachtige eindtijd van 1 uur 7 minuten en 52 seconde, een verbetering van haar besttijd van ruim 4 minuten. Dit komt neer op een gemiddelde kilometertijd van zo'n 13 en een halve minuut. Met deze eindtijd werd Roos 10e in het totale damesveld!

Janne startte in de tweede serie voor zijn 5 kilometer zwemmen. In tegenstelling tot zijn gewoonte om redelijk snel te vertrekken koos Janne voor een wat rustiger eerste deel van zijn race, dit met name omdat hij wat werd gehinderd door last van hooikoorts. Het bleek in prima keuze, na 2 kilometer zwom hij, in vergelijking met vorig jaar, 20 seconden langzamer, na 4 kilometer zat Janne weer nagenoeg dezelfde tijd om in de laatste kilometer 18 seconde sneller te zwemmen dan het vorige jaar. Zijn eindtijd van 1 uur 2 minuten en 54 seconde was een persoonlijke besttijd en goed voor een 6e plaats in de eindrangschikking. Janne zwom een gemiddelde kilometertijd van iets meer dan 12.30 min.

Ouders, coach en in het bijzonder Janne en Roos gingen dan ook zeer tevreden terug richting Oud Gastel met deze mooie prestatie op zak! Vanaf nu gaan Janne en Roos zich richten op de Regionale zwemkampioenschappen in mei.[l]