Een artist impression van het nieuwe grondstoffencentrum van Saver op Borchwerf II
Een artist impression van het nieuwe grondstoffencentrum van Saver op Borchwerf II

Nieuw grondstoffencentrum Saver in juli klaar

HALDERBERGE - Het in aanbouw zijnde nieuwe grondstoffencentrum voor de gemeenten Roosendaal en Halderberge is volgens planning eind juli klaar voor gebruik. Vanaf de eerste week van augustus kunnen inwoners dan hier hun gescheiden afval voortaan gratis aanbieden. Voor het restafval komt een aparte routing, waar wel kosten aan verbonden zijn.

DOOR JOHAN WAGENMAKERS

De dertien jaar oude huidige milieustraat voldoet duidelijk niet meer aan de eisen van deze tijd. Hij is sowieso te klein geworden, waardoor er regelmatig afvalfiles staan, maar bovendien kan het afval niet optimaal meer worden gescheiden.

Samenwerking

Het samenwerkingsverband reinigingsdiensten van de gemeenten Woensdrecht, Bergen op Zoom, Roosendaal en Halderberge, beter bekend als Saver, is volop bezig om in de oksel van de Nelson Mandelaweg en de Nieuwenberg, in het uiterste puntje van het industrieterrein Borchwerf II, een geheel nieuw complex te bouwen. Deze is met 20.000 m2 tweemaal zo groot als de bestaande. De oude milieustraat wordt per 1 oktober bouwrijp opgeleverd aan de Britse ontwikkelaar en eigenaar Delin Capital, die plannen heeft om er een distributiecentrum te bouwen.

Grondstoffen

"De bouwactiviteiten liggen op schema om per eind juli het eerste deel in gebruik te nemen," vertelt manager Job Beekhuijzen namens Saver. "Daarna worden de twee gebouwen op het terrein afgewerkt, die dan in oktober klaar moeten zijn." Het eerste gebouw wordt een soort van kringloper. "Nee, beslist géén winkel," licht directeur Pascal de Klerk toe. "Afhankelijk van wat er binnenkomt moet je denken aan bijvoorbeeld kleding sorteren of het uitzoeken van tweedehands materiaal of gereedschap. Het gaat wel bijdragen aan de circulariteit." Het tweede gebouw is een demontagehal van of voor ingeleverde goederen. "We willen gewoon méér grondstoffen uit het restafval halen. Het thuis demonteren en aanbieden gaat straks lonen, want dat kan gratis worden ingeleverd. Alleen hergebruik is dan nog beter voor het milieu."

Geen pasjessysteem meer

Het nieuwe centrum ligt in zijn geheel op Roosendaals grondgebied, maar de inmiddels aangelegde toegangsweg over de waterberging is nog gemeente Halderberge. Op het terrein aangekomen kun je kiezen uit een betaalde of gratis route. "De routes hebben we allemaal met een auto op papier geoefend. Straks gaan we ook goed communiceren, zeker qua bewegwijzering op het terrein zelf," merkt de Klerk hierbij op. "Bij de betaalde route ga je eerst over een weegbrug, dan kun je het restafval storten en bij terugkomst per pin betalen," zegt Beekhuijzen. "Voor al het overige - wel gescheiden - afval neem je de gratis route, waarbij er veel meer ruimte is en er veel meer stromen zijn." De 'tikken' en het pasjessysteem gaan verdwijnen. De saverpas niet, die blijft nodig voor toegang op het terrein. Omdat met niet meer aan 'tikken' gebonden is, is de verwachting dat men vaker het grondstoffencentrum bezoekt dan nu én beter scheidt. "De inwoners gaan straks ook zien dat de bakken verdiept staan, dus dat men geen verhoging meer hoeft op te rijden."

Tarieven

Het nieuwe centrum wordt zo duurzaam gebouwd als maar mogelijk is. Wel moet de vloer absoluut vloeistofdicht zijn, waardoor er veel asfalt en beton in de ondergrond zit. Dit wil Saver compenseren met het aanbrengen van zoveel mogelijk 'groen'. "De markt verandert snel. De keten wil de afvalstromen nog zuiverder hebben zijn waardoor we nog specifieker moeten scheiden. De publieke opinie ten opzichte van duurzaamheid is zeker ook aan het veranderen, mede door de 'horrorbeelden' van de plasticsoep en dergelijke," merkt de Klerk op. De tarieven voor het aanbieden van restafval moeten door de gemeenten Roosendaal en Halderberge nog worden vastgesteld. "Als afvalinzamelaar Saver voeren wij alleen maar uit, maar gaan niet over de kosten hiervan, hoewel we uiteraard wel een adviserende rol hierin hebben." [l]