Laan met Zilver Linde een icoon om te wandelen. FOTO FRANK VAN ANDEL
Laan met Zilver Linde een icoon om te wandelen. FOTO FRANK VAN ANDEL Frank van Andel

Bezoek het Arboretum in de voorjaars-/meivakantie

OUDENBOSCH - Zoekt u als ouders of grootouders naar een passende ontspanning voor (klein)kinderen? Kies gerust voor een bezoek aan de tuin in Oudenbosch.

De tuin heeft enkele speurtochten zoals: De uitgebreide kabouterspeurtocht is voor de kleinste kinderen heel erg leuk en voor de grotere kinderen en volwassenen is er zoektocht naar je eigen boom uit de Keltische Bomenhoroscoop. Dit jaar is er bovendien de tocht langs de bomen en planten in het kader van “Beter met Planten”.

Thema's
Thema “Beter met Planten”. In het arboretum is de rondleidersgroep in het afgelopen jaar volop bezig geweest met het voorbereiden van dit jaarthema. Iedere rondleider heeft een keuze gemaakt om één of meerdere bomen, struiken of vaste planten in de tuin aanwezig te onderzoeken in de literatuur over het gebruik als geneesplant. Het thema dit jaar in de rondleidingen het hoofdthema zijn evenals in alle andere activiteiten en in het wandelboekje. In de tuin wordt dit thema en de rondleidingen ondersteunt door injectiespuiten op de naambordjes van de in het wandelboekje voorkomende bomen en planten.
Uitbreiding van de Kabouterzoektocht: Voor de kleintjes is de kaboutertocht weer compleet en uitgebreid tot 17 kabouters. Er zit ongetwijfeld een Paaselement in de tocht tijdens de Paasdagen. De tocht is een topper gebleken gedurende het afgelopen jaar.

Wandeling
In het kader van “Bezinnen in 't Groen” is er zondag 28 april een zintuigen wandeling in het Arboretum Oudenbosch. In onze prachtige lentetuin verzorgen Arboretum vrijwilligers Mia Coppens en Jamie Nederpel een inspirerende, verstillende wandeling volgens Japans recept. Bomen geven lucht, wandelen ontspant en elk seizoen betovert. Gevoelsmatig weten we dat natuurlijk wel. Maar ook wetenschappelijk is aangetoond dat de natuur helend werkt. Niet voor niets is het thema van de Nederlandse botanische tuinen dit jaar ‘beter met planten’. In Japan wordt al decennialang ‘shinrin-yoku’ beoefend, oftewel bosbaden. En dat gaan wij, in de vorm van een zintuigenwandeling ook doen. Met behulp van eenvoudige oefeningen waarbij je de omgeving bewuster leert waarnemen en alle zintuigen getraind worden, ervaar je hoe je via de natuur weer in verbinding kunt komen met jezelf. Dat Jamie behalve Arboretum vrijwilliger ook wandelcoach is en dat Mia als rondleider heel veel van de tuin weet, komt deze ochtend goed van pas. De zintuigenwandeling is zondag 28 april 2019 van 10.00 - 12.00 uur. Aanmelden kan via jamie@jamienederpel.nl. Heb je je al aangemeld, dan hoef je dat niet opnieuw te doen.
Op zondag 28 april exposeren de gebroeders van der Velden onder de titel ”Heroes to Spare”. Zij maken digitale illustraties geïnspireerd door Fantasy en Science fiction. In verschillende stijlen maar altijd energiek en creatief.

Expositie
Gedurende de maand april is de etage van het toegangsgebouw het podium voor Lidwien Kuster uit Zwijndrecht met haar expositie schilderijen De meeste werken zijn gemaakt in de aquareltechniek, in combinatie met de riet pen. De onderwerpen zijn voornamelijk voorjaars- en zomerbloemen. De werken zijn te koop. Info: www.lidwienkuster.nl [l]