Amnesty Halderberge, 4 en 5 mei: herdenken en beseffen

HALDERBERGE - Wat doen we met de erfenis van een verleden dat onze wereld zo heeft geschokt? We gedenken het. We denken aan degenen die door geweld en ontbering het leven lieten. En we beseffen eens te meer wat de waarde van vrijheid is.

Vrijheid wil op de eerste plaats zeggen: bescherming. In vrijheid worden we gevrijwaard van onderdrukking, geweld, bedreiging. Amnesty streeft naar het bevrijden van gewetensgevangenen. Zoals tijdens en na de oorlog zoveel mensen zich hebben ingezet voor het bevrijden van mensen uit kampen en getto's.

Vrijheid wil ook zeggen: vrij zijn om te kiezen. In vrijheid kun je jezelf zijn, je eigen lot bepalen, je eigen mening en gevoel uitdrukken. Amnesty werkt voor de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid om te demonstreren, on iets aanhangig te maken. Je hebt de keuze om je leven in te richten zoals je dat wilt. Je politieke overtuiging, je religie, je seksuele oriƫntatie, de waarden die je wilt uitdragen en die je je kinderen wilt meegeven, dat zijn allemaal vrije keuzes.

Vrijheid wil ook zeggen: verantwoordelijkheid nemen voor je keuzes. Niet voor niets legt het internationaal recht beperkingen op. Het is volgens dat recht verboden om haat te zaaien of tot geweld op te roepen. En het is zeker niet zo maar toegestaan om naar willekeur te kwetsen of te beledigen.

Maar de vrijheid heeft het hard nodig dat we niet zwijgen. Dat we opkomen niet alleen voor onszelf maar ook voor anderen. Dat we een brief schrijven of een mail sturen, dat we een stem laten horen. Dat we onze vrijheid gebruiken om de vrijheid van anderen te garanderen. Dat vrijheid niet zomaar een geschenk is, maar een keuze. [l]