Handboogvereniging laat zich zien op Koningsdag

OUDENBOSCH - Op twee locaties hadden de bezoekers van Koningsdag de mogelijkheid om kennis te maken met het handboogschieten. Handboogvereniging Concordia Florebith uit Oudenbosch had een stand ingericht in zowel Oudenbosch als in Willemstad.

Oudenbosch, de eigen plaats waar de vereniging gevestigd is. Het is altijd leuk om plaatsgenoten of inwoners van de omliggende dorpen met het handboogschieten in aanraking te laten komen. Velen weten zelfs niet dat handboogschieten in Oudenbosch mogelijk is. De afgelopen keren werd er op oud servies geschoten, dit jaar was er een doel geplaatst met een officieel wedstrijd blazoen erop. Ondere begeleiding en na de nodige instructies over veiligheid en de techniek, van 3 jeugdige leden van Concordia Florebith mochten de 'nieuwe schutters' hun pijlen schieten.

Voor wat extra spanning werden her en der ballonnen op het blazoen geprikt. Vooral voor de jeugd een kick om deze kapot te schieten. Raakte je een ballon dan verdiende de schutter een Konings-spekje. Niet alleen de ballonnen werden geraakt, ook werd er meerdere malen in het geel geschoten. Een teken dat er nog voldoende onbekend talent rondloopt in Halderberge.

Ook in Willemstad was er, ondanks het regenachtige weer, veel animo om het handboogschieten een keer te proberen. Ook daar had Concordia Florebith een soortgelijke stand ingericht, pal voor de deuren van het Arsenaal. Jong en oud, schoten de ballonnen in een rap tempo stuk. Ook hier werd, ondanks de sterke zijwind, vele pijlen in het geel geschoten. Getuige dat ook in deze omgeving veel talent rondloopt, die zeker de mogelijkheid zouden moeten hebben om bij een vereniging lid te kunnen worden.

Promoten
Concordia Florebith heeft als speerpunt het promoten van de handboogsport binnen- en ook zeker buiten de eigen gemeente. Mede door dit beleid hebben we ook leden in de club van de omliggende gemeenten. In het gebied vanaf Roosendaal tot Numansdorp en half in Zeeland zijn er helemaal geen handboogverenigingen meer, waar vroeger (40/50 jaar geleden) elk dorp wel één of meerdere lokale schutterijen had.

Het komende jaar hoopt handboogvereniging Concordia Florebith een mooie nieuwe locatie weg te zetten. Er zal dan nog meer ruimte zijn om door te groeien tot een grote, landelijk bekende vereniging met nog meer leden en topschutters uit Halderberge en omstreken.

Voor meer informatie: www.concordia-florebith.org [l]