Speel de interactieve watergame! FOTO WATERSCHAP BRABANTSE ELTA
Speel de interactieve watergame! FOTO WATERSCHAP BRABANTSE ELTA Foto: Waterschap Brabantse Delta

Duik mee in de Week van ons water

HALDERBERGE - Jong en oud kan van 10 tot en met 19 mei meedoen aan de vierde editie van de Week van ons water. Die week staat in het teken van water in en om het huis met aandacht voor de gevolgen van de klimaatverandering. Met tientallen activiteiten kunnen kinderen en volwassenen meer te weten komen over het belang van water, werken aan water en vooral hun eigen rol bij water in de omgeving.

In veel gemeenten kunnen deelnemers op verschillende dagen terecht bij milieu-educatieve centra en kinderboerderijen voor waterspelen en workshops. Daarnaast zijn er gemeenten die een waterwandeling, fotowedstrijd of een bezoek aan een uniek rijstveld organiseren. Dat laatste kan in Halderberge. In die gemeente is ook de start van het project ‘Klimaatstraat’ en presenteren leerlingen van het Marklandcollege hun ideeën voor een watervriendelijke tuin. In al die activiteiten staat aandacht voor de gevolgen van de klimaatverandering centraal onder de noemer: ‘Te droog, te nat, doe jij ook wat?’

Tegel eruit, plantje erin!

Onder andere Rucphen, Geertruidenberg en Halderberge stimuleert de gemeente inwoners om hun tuin te vergroenen met de actie ‘Tegel eruit, plantje erin!’ Tegen inlevering van een tegel ontvangen de inwoners één of meerdere plantjes. Verschillende bouwmarkten en tuincentra verlenen hier hun medewerking aan of laten met een modelopstelling zien welke mogelijkheden er zijn om de huis en tuin water- en klimaatvriendelijk in te richten.

Wateroverlast, droogte en hittestress

Wateroverlast, droogte, hittestress zijn gevolgen van de klimaatverandering die op dit moment volop de aandacht hebben. Het Rijk, provincies, gemeenten, waterschappen en andere organisaties werken dagelijks aan het beperken van de gevolgen van de klimaatverandering.

Maar duidelijk is dat daar ook de hulp en inzet van iedereen voor nodig is. Bezoekers en deelnemers aan de verschillende activiteiten leren en ervaren wat zij daar zelf aan kunnen doen.

Goed rioolgebruik

Ook is er aandacht voor goed rioolgebruik. Spelenderwijs leren wat wel en niet in het riool kan helpt verstopping van het riool voorkomen en verstoring van de rioolwaterzuivering tegengaan. Wie het riool ook echt wil beleven, kan onder andere terecht in het oude gerestaureerde riool aan de Vlaszak in Breda. Een rioolwaterzuivering bezoeken kan in Kaatsheuvel. De Week van Ons Water gaat ook over veilige dijken en bescherming tegen overstromingen. Daarom vertellen medewerkers van muskusrattenbeheer Brabantse Waterschappen over hun werk tijdens de Open Dag op Landgoed Bouvigne op 12 mei.

Volledig programma

Er zijn op verschillende data en tijden gedurende die week activiteiten in de gemeenten Breda, Etten-Leur, Geertruidenberg, Halderberge, Loon op Zand en Rucphen. Kijk voor het volledige programma met activiteiten, locaties, data en tijdstippen op www.weekvanonswaterinbrabant.nl. Volg de Week van ons water ook op social media: www.facebook.com/wvow2019, www.twitter.com/WVOWbrabant en op instagram via www.instagram.com/wvowbrabant.

Samenwerking in de waterketen SWWB

Drie waterschappen en 27 gemeenten in West- en Midden-Brabant werken samen in de waterketen onder de noemer SWWB.[l]