Dries en Riet van As zeggen nog iedere dag ja tegen elkaar. FOTO ELS ROMMERS
Dries en Riet van As zeggen nog iedere dag ja tegen elkaar. FOTO ELS ROMMERS Foto: Els Rommers

Dries en Riet van As al 60 jaar een stralend paar

OUD GASTEL – Op 12 mei 1959 gaven Dries van As en Riet van Zundert elkaar het ja-woord. Het huwelijk schonk hen vier prachtige dochters. Samen met hen, hun partners, de zes kleinkinderen én hun achterkleinkind vieren de jubilarissen deze maand hun diamanten bruiloft. Op hun eigen, bescheiden wijze, zoals dit sympathieke echtpaar altijd al in het leven heeft gestaan...

DOOR ELS ROMMERS

Op de voorgrond treden hoeft voor beiden niet zo nodig, maar desgevraagd willen Riet en Dries best over hun huwelijk vertellen. Nadat de koffie is ingeschonken, duiken ze in het verleden. "We ontmoetten elkaar op de dansvloer in Standdaarbuiten, waar Riet destijds woonde", vertelt Dries, zelf geboren en getogen Gastelaar. "Het klikte en we kregen verkering. Na ruim twee jaar stapten we in het huwelijksbootje."

Metaal en handwerken
Omdat de bouw van hun huis in de Karolinastraat nog volop gaande was, trokken Riet en Dries na hun bruiloft in bij de zus van Dries. Ongeveer een jaar later namen ze hun intrek in hun kersverse huis, waar ze tot op de dag van vandaag nog altijd wonen. Hun vier dochters werden er geboren en groeiden er op. Dries, zijn hele werkzame leven lang al metaalwerker, maakte lange werkdagen, terwijl Riet de zorg voor het huishouden en de kinderen op zich nam. Daarbij kwam haar handwerktalent goed van pas. "Ik heb wat kleding afgenaaid", lacht Riet. "En nog steeds maak ik de carnavalskostuums voor de kinderen en kleinkinderen."

Sportief stel
Naast het vele werk was er ook tijd voor ontspanning. "Vroeger al gingen we met het gezin op vakantie in een huisje in Nederland. Die traditie hebben we erin gehouden. Onze kinderen, kleinkinderen en achterkleindochter gaan állemaal mee!", meldt het echtpaar trots.

'Geven en nemen is echt niet zo moeilijk'

Dat is niet de enige traditie waar ze trouw aan blijven, want beide echtelieden zijn ook al jarenlang lid van schietvereniging De Treffers. "Ik werd lid in 1957", weet Dries nog goed. "Riet kwam er later bij. Ook zijn we al 43 jaar lid van kruisboogvereniging De Alpenjagers in Roosendaal en sjoelen we al jarenlang."

Met de tijd mee
Ondanks hun hoge leeftijd, Riet is 88 en Dries bijna 90 jaar, zijn de twee senioren dus erg actief. Maar liefst vier dagdelen per week besteden ze aan hun hobby's. En dan hebben we het nog niet gehad over hun tuin die Dries zorgvuldig bijhoudt, hun goed onderhouden huis en de gezonde maaltijden die Riet kookt. Ook rijdt Dries nog graag auto. Die taak heeft Riet altijd aan haar man overgelaten, wel heeft ze zich verdiept in de moderne technologie. Zo bedient ze met het grootste gemak een iPad en even later zwaait ze een kastdeurtje open en onthult een computerscherm, waar ook Dries dankbaar gebruik van maakt voor het maken van alle overzichten voor zijn verenigingen.

Hun geheim
Het zijn niet zozeer de zinnen, als wel hun lichaamstaal die verraadt hoe verknocht Riet en Dries aan elkaar zijn. Bij iedere vraag zoeken ze als op afspraak elkaars blik en komen dan met een eensluidende reactie. Woordeloos voelen ze elkaar aan. Hun stralende ogen liefdevolle glimlach en vanzelfsprekende subtiele aanrakingen geven eigenlijk het antwoord al op de vraag wat het geheim is van hun huwelijk. Toch doen Riet en Dries een poging er woorden aan te geven. "Ons gezinsleven was de grootste rijkdom die we maar konden wensen. Een relatie betekent geven en nemen. Dat moet je niet zeggen, maar ook echt doen! Nooit zijn we kwaad op elkaar gaan slapen en altijd zijn we intens tevreden geweest met wat we hadden." [l]