Oud-wethouder Jan Paantjens voor de Moeierboom in Etten - Leur. FOTO MONIQUE JANSEN
Oud-wethouder Jan Paantjens voor de Moeierboom in Etten - Leur. FOTO MONIQUE JANSEN Foto: Monique Jansen

Paantjens keert terug in Halderbergse politiek

OUD GASTEL/ETTEN-LEUR - Jan Paantjens heeft een mooie tijd gehad als bestuurder in Etten-Leur. Hij viel in, nadat wethouder Jan van Hal zijn werkzaamheden in eerste instantie tijdelijk moest neerleggen vanwege een beroerte. "Die vier maanden werden er acht, maar ik heb dat met veel plezier gedaan. Ik ben van Etten-Leur gaan houden", vertelt Paantjens. Op korte termijn keert de oud-wethouder van Halderberge terug in de politieke arena van Halderberge. 'Ik kreeg bij de verkiezingen dertien tot veertien procent van de stemmen en daarmee heb ik een verplichting waar te maken naar mijn kiezers', zo zegt hij.

MONIQUE JANSEN/VERA DE GEUS

Het CDA Etten-Leur benaderde Jan Paantjens ruim een jaar geleden, omdat ze een interim-wethouder zochten. Het was namelijk aanvankelijk de bedoeling dat Van Hal weer zou terugkeren op zijn post. Dit zou een aantal maanden kunnen duren. Het CDA wilde de taken van Van Hal niet neerleggen op het bordje van de andere twee wethouders. Die waren net kersvers begonnen na de gemeenteraadsverkiezingen. De partij ging daarom op zoek naar een 'ervaren rot' en kwam bij Paantjens terecht. Die was net afgetreden als wethouder in Halderberge, omdat het CDA niet terugkeerde in de gemeentelijke coalitie. Paantjens bracht vanuit Halderberge maar liefst elf jaar bestuurservaring mee.

Oriënteren

"Ik moest wel even nadenken toen ik werd gevraagd, omdat ik net had besloten om me eerst te gaan oriënteren op de toekomst. Ook weet ik hoeveel uren werk er gaat zitten in een wethouderspost. Daarom heb ik uitgebreid met mijn vrouw overlegd, voordat ik ja had gezegd. Zij stond er er helemaal achter", vertelt Paantjens. In Etten-Leur kwam hij meteen voor een paar pittige dossiers te staan. Hij kreeg ook een heel andere portefeuille dan hij in Halderberge was gewend: "Daar hield ik me vooral bezig met onder meer onderwijs en het sociaal domein." In Etten-Leur werd hij juist verantwoordelijk voor onder meer Financiën, Ruimtelijke Ordening, Wonen en Cultuur: "Gelukkig kreeg ik tijd om me goed te verdiepen en was de ondersteuning vanuit de ambtelijke organisatie heel goed."

Verrast

Hij vindt het al wethouder vooral mooi om processen te begeleiden. Zo moest hij als wethouder onder meer de plannen verdedigen voor een groot appartementencomplex aan de Couperuslaan in Etten-Leur: "Het mooiste vind ik daarbij het contact met de burgers. Er was veel discussie over de kaders, over hoe hoog de appartementen mochten worden. Daarbij praat je ook met omwonenden. Wat vinden zij wel of niet acceptabel? Uiteindelijk kom je zo samen tot een compromis. Mijn favoriete band is De Dijk. Zij zingen niet voor niets: 'Ik kan het niet alleen.' Je hebt elkaar namelijk keihard nodig." De gemeenteraad kon zich uiteindelijk ook in het aangepaste plan vinden. Daarnaast legde Paantjens zich ook toe op de vorming van de begroting: "Ik werd daarbij verrast, omdat ik dat ook leuk vond om te doen. Ook dan is creativiteit belangrijk."

Politieke arena

Paantjens heeft niet nagedacht over een blijvende wethouderspost in Etten-Leur. Van Hal zou terugkeren en aanblijven tot januari 2020. Daarna zou een Etten-Leurse CDA'er het stokje overnemen. Uiteindelijk moest Van Hal toch besluiten dat hij zijn functie niet meer kon uitoefenen. Daarom is zijn definitieve opvolger Ger de Weert inmiddels begonnen. Paantjens verlaat de politiek niet helemaal. Hij begint binnenkort opnieuw in de gemeenteraad van Halderberge als fractievoorzitter: "Het was goed om even afstand te nemen, maar ik ben er weer aan toe om te beginnen. Ik kreeg bij de verkiezingen dertien tot veertien procent van de stemmen en daarmee heb ik een verplichting waar te maken naar mijn kiezers.Daarbij ligt in Halderberge - waar ik in Oud Gastel woon - uiteindelijk toch mijn hart." [l]