Amoer kurkboom, nummer 14 uit brochure
Amoer kurkboom, nummer 14 uit brochure "Beter met Planten". FOTO FRANK VAN ANDEL Frank van Andel

Tijdens Hoevense fietsvierdaagse ook Arboretum bezoeken

OUDENBOSCH - Donderdag 30 mei, Hemelvaartsdag, is de eerste dag van de Hoevense Fiets Vierdaagse een evenement dat landelijke bekendheid heeft en dat veel fietstoeristen naar Hoeven en de omgeving van Halderberge trekt. Voor de deelnemers, en zij niet alleen, is dit een mooie gelegenheid om tijdens een van die dagen bij het Arboretum Oudenbosch af te stappen en een bezoek te brengen.

Thema
“Beter met Planten” komt terug tijdens de rondleidingen en in andere activiteiten van de tuin. In het arboretum is de rondleidersgroep in het afgelopen jaar volop bezig geweest met het voorbereiden van dit jaarthema. Het thema komt dit jaar in de rondleidingen terug evenals in alle andere activiteiten en in het wandelboekje. In de tuin wordt dit thema en de rondleidingen ondersteunt door injectiespuiten op de naambordjes van de in het wandelboekje voorkomende bomen en planten.

Mandela
Tot en met 2 juni kunt u kennismaken met de “Wereld van de Mandala”. Helma Laanen exposeert samen met 5 cursisten, Thea Nagtzaam, José de Graaf, Corrie Reijngoudt, Marie Zagers en Ine van Veldhoven in de theekoepel van het Arboretum Oudenbosch. Bij een Mandala denken de meeste mensen aan het inkleuren van een kleurplaat, maar de wereld van de Mandala biedt zoveel meer, werkelijk alles is mogelijk. Laat u verassen en kom kijken! De oorsprong van de Mandala ligt in het Boeddhisme en Hindoeïsme en wordt tot op de dag van vandaag daar nog steeds gebruikt als hulpmiddel bij meditaties. Het woord Mandala stamt uit het Sanskriet en betekent magische cirkel. Magisch want het heeft geen begin en geen einde. De Oosterse Mandala’s worden vaak volgens een vast patroon opgezet en zijn symmetrisch van vorm terwijl onze Westerse Mandala’s veel vrijer van vorm en vaak niet eens symmetrisch zijn.

Tuinobjecten
Jac Brouwers exposeert tot en met 10 juni smeedwerk van Tuinobjecten van oude gereedschappen onder de titel “Brou-Art”. Jac geboren te Oudenbosch is Autodidact-kunstenaar, zijn werk kenmerkt zich zwarte coating met koperen ornamenten, elk object heeft een naam. De expositie van Jac vindt u verspreid door de botanische tuin.

Tekeningen
Kaije Feenstra exposeert in de maand juni haar oeuvre tekeningen. Kaije geboren in Djakarta heeft haar opleiding docent beeldend kunstenaar gevolgd aan Koninklijke Academie Beeldende Kunsten te Den Haag. Op dit moment zijn bespiegelingen over het landschap en verschillende biotopen van landschappen een thema in haar werk. Het werk wat in Oudenbosch op de etage van het toegangsgebouw komt te hangen is een reeks tekeningen die gedurende 4 jaar in de ochtend gemaakt zijn met potlood, aquarel en restjes koffie. De serie heet dus ook “ Potloodenkoffie”. Het zijn gedachtes en emoties die hun oorsprong vinden in de natuur. [l]