Nederlandse- en Bondskampioenschappen Handboogschieten

OUDENBOSCH - Leden van Handboogvereniging Concordia Florebith hebben afgelopen weekend het Nederlands- en Bondskampioenschap verschoten in de discipline 25m1p. Vorige week was het de jeugd die op pad moest, ditmaal waren het de volwassen schutters.

Op zaterdag trokken Alex de Kreek en Johan Rommens naar Schijndel, om daar hun Bondskampioenschap te schieten. Alex in de Recurve klasse 2, Johan in de Recurve klasse 3. Johan Rockx en Eugenie Merkx hadden zich wel geplaatst, maar moesten zich helaas afmelden.

Alex begon zijn wedstrijd goed en stond na 5 series bovenaan in het tussenklassement. Maar door plotseling een 1 te schieten, kon hij het goede ritme niet meer vasthouden en zakte langzaam terug in het klassement.

Ook bij Johan liep de wedstrijd niet zoals hij het zou willen, door wisselende schoten kon hij niet in de top van zijn klasse meekomen, en eindigde in de middenmoot.

Op zondag was het de beurt aan alle 1e klasse schutters, waar de Longbow-schutters en Compound-schutters het Nederlands Kampioenschap verschoten, de Recurve-schutters schoten om het Bondskampioenschap. Het NK-Recurve zal op 23 juni gehouden worden. Dan wordt het Nederlands Team bekend gemaakt.

In de klasse longbow was het Jack van Domburg die voor Concordia Florebith in actie kwam. Na de eerste ronde van 25 schot, waarin hij 136 punten behaalde, was uitzicht op een goede klassering eigenlijk al niet meer mogelijk. Normaal zit hij rond de 175 / 180 punten. Halverwege stond hij dan ook op een 8e plaats van de 11 deelnemers. Met een betere tweede helft van 165 punten, steeg hij nog 1 plaatsje en kwam nog erg dicht bij de 6e plaats.

In de 1e klasse Recurve had Concordia Florebith 2 troeven in handen. Donnie Ossenblok, de Rayon Kampioen van dit jaar en Jack Elst, de Nederlands Kampioen van 2005. Donnie begon de wedstrijd erg goed en streed mee in de top om de eerste plaats, maar na 15 schot begon het wat moeizamer te gaan. Hij eindigde de eerste 25 schot met 230 punten. Jack kwam moeizaam op gang. Langzaam ging het iets beter, maar de laatste serie van 5 schot in de eerste helft mislukte ook weer. 224 punten is net te weinig voor hem. In de tweede helft kwam Donnie niet meer in het ritme van het begin van de wedstrijd, maar met een mooie laatste serie van 48 punten, kwam hij nog tot 222 punten. Met een totaal van 452 punten, 2 punten door de negen gemiddeld, was hij uiteindelijk toch nog tevreden. “Als het loopt zit er meer in, maar de 9 gemiddeld is mooi, daar ging ik voor van huis”. Bij Jack ging de 2e helft beter van start, de 47-46-47 zorgde ervoor dat hij klom in het tussen klassement. Halverwege stond hij nog 24e van de 36 deelnemers, met deze series klom hij liefst 10 plaatsen. De laatste 10 schot ging het toch weer mis. Met ongebruikelijke 6en en een 5 viel hij terug. De tweede helft 223 punten. Een totaal van 447 punten en weer terug op de 24e plaats.

Hopelijk gaat het 23 juni tijdens het NK voor beide schutters beter. Daar zal ook Ad van Domburgh deelnemen in de klasse Recurve Veteranen, Jack Elst in de klasse Recurve Masters en Donnie in de klasse Recurve Heren. Donnie moet proberen bij de hoogste 12 heren te komen. Jack en Ad bij de hoogste 4 in hun klasse. Dan plaatsen ze zich automatisch voor het Nederlands Team. [l]