De finish na 210 kilometer en 23.45 uur in Leeuwarden. FOTO HENK DINKELAAR
De finish na 210 kilometer en 23.45 uur in Leeuwarden. FOTO HENK DINKELAAR Henk Dinkelaar

Halderbergse roeiers halen
Elfstedenkruisje

OUDENBOSCH - Een team van de Roosendaalse Roeivereniging, waaronder een aantal roeiers uit Oudenbosch, heeft in het hemelvaart weekend deelgenomen aan de Elfstedenroeimarathon in Friesland. Dit evenement wordt jaarlijks georganiseerd door de Leeuwardense roeivereniging. Dit jaar deden er 108 teams mee uit het hele land. Er moet 210 kilometer geroeid worden langs hetzelfde parkoers dat de schaatsers afleggen. Als het de roeiers lukt om dit binnen 24 uur te doen dan verdienen ze het felbegeerde kruisje.

De tocht werd geroeid door vier estafetteteams van drie mensen in een zware boot die geschikt is om over de eventueel onstuimige meren te varen. Na een ongekend zware tocht kwamen de roeiers een kwartier voor de limiet binnen.

Er komt nogal wat bij kijken om succesvol aan deze jaarlijkse Elfstedentocht te kunnen deelnemen. Een eerste vereiste is een goede conditie en minstens zo belangrijk is goede roei- en stuurtechniek. Verder dienen de dames en heren veel te hebben geoefend met platliggen soms met zwemvest en al; dit is nodig om de vele lage bruggen veilig en wel te kunnen passeren. Bovendien is het maken van veel roeikilometers en niet te vergeten: het vooraf verkennen van de route een absolute voorwaarde. De twaalf gedreven roeiers/sters van "De Roosendaalse" konden tijdens deze sportieve uitdaging rekenen op de inzet van een minstens zo gemotiveerd ondersteunings team. Deze samenwerking is ook nodig om de wisseling van de roeiers 24 keer vlot en schadevrij te laten verlopen, zowel midden in de nacht en na 24 uur continue actie.

De Elfstedenroeimarathon voert na de start in de Leeuwardense Prinsentuin langs de plaatsen Dokkum, Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen en Franeker. Tijdens de 34ste editie van dit bijzondere roei-evenement konden de 108 deelnemende teams rekenen op bijna ideale weersomstandigheden. Op de Morra en het Slotermeer waren er pittige omstandigheden door wind uit het zuidwesten, die zorgde voor extra golfslag.

De roeivereniging bevindt zich op de grens van de gemeenten Steenbergen, Haldenberge en Roosendaal op een prachtige locatie aan de Vliet. Leden komen uit heel West-Brabant en zelfs uit België.

Geïnteresseerd om te leren roeien en wie weet volgend jaar mee te doen aan de Elfstedenmarathon: www.roosendaalserv.nl[l]