Janne Englebert Zuid Ned. Kampioen 400m wisselslag.
Janne Englebert Zuid Ned. Kampioen 400m wisselslag. Ronald Englebert

Goede prestaties Gastelse zwemmers tijdens Zuid Nederlands Kampioenschappen

OUD GASTEL - Het Zuid Nederlands Kampioenschap dat heeft plaatsgevonden op 18, 19, 25 en 26 mei in het 50 m. bad van het Pieter van den Hoogenband zwemstadion in Eindhoven heeft tot goede prestatie geleid van de vier Gastelse deelnemers.

Wessel Heijnemans startte op zeven afstanden individueel en drie estafettes. Hij was succesvol op de 50m schoolslag en behaalde de Gouden medaille met een tijd van 33.02 sec. Op de 100 en 200 m. schoolslag zwom hij naar zilver. De 100m school in een tijd van 1.12.66 min. wat tevens een NJJK limiet was en de 200m legde hij af in 2.42.51 min.

Bij de estafette nummers zwom Wessel met Sem Lazaroms, Teun van der Schrier en Daan Trinn naar 1x goud, 1x zilver en 1x brons.

Sem Lazaroms startte 12x op een individueel nummer en zoals boven vermeld op 3 estafettes. Individueel scoorde Sem goed op 100 m. vlinderslag, hij behaalde een bronzen plak in een tijd van 1.07.27 min. Op de 200 m. vrije slag eveneens brons in een tijd van 2.05.99 min. Op de 100 m. rugslag, de 400 m. wisselslag en de 200 m. rugslag was er steeds een 4e plaats.

Janne Englebert startte op 13 individuele nummers met het accent op de wat langere nummers. Hij begon met een ijzersterke 200 m. rugslag welke hij aflegde in 2.12.88 min. waarmee hij zilver won, het clubrecord met 6 sec. verbeterde en een startbewijs behaalde voor de Open Nederlandse Kampioenschappen in juni.

Ook op de 1500 m. vrije slag behaalde hij zilver in een tijd van 17.45.32 min.

Goud was er na een super spannende race op de 400 m. wisselslag met een honderste van een seconde voor Timo Spaans van PSV. Janne had 4.53.40 min. nodig voor deze afstand. Ook hier een forse verbetering van het clubrecord met ruim 4 sec. Op 400 m. vrije slag en 200 m. vlinderslag werd hij 4e.

Ten slotte Roos Englebert! Na haar goede prestaties bij de zwemlopen wilde Roos een heel goed RZK zwemmen in de sterk bezette dames seniorengroep. Daarin is zij volledig geslaagd met haar 12 starts van 50 tot 800 m. in diverse slagen zwom zij evenveel persoonlijke besttijden, daarmee toonde ze wederom aan goed in orde te zijn. Zij zwom zich, als meisje van net 17 jaar, 5x binnen de top tien van deze toch wel zware klasse. Daarmee was Roos dan ook erg tevreden.

Naast het zwemmen wordt ze ook steeds fanatieker in het hardlopen. Afgelopen week liep zij tweemaal een wedstrijd van 5,5 km, eerst in Standdaarbuiten op Hemelvaartsdag. Roos werd in iets meer dan 23 minuten eerste jeugdmeisje en 3e dame in totaal.

Zondag 2 juni was Roos van de partij in Bergen op Zoom waar de zware loop van 5,5 km door de bossen van Lievensberg werd gehouden. Veel omhoog en omlaag en het vele losse zand op de bospaden maakte het erg zwaar bij een temperatuur boven de 25 graden.

Door een behoudende start kon ze erg goed haar tempo vasthouden gedurende het gehele traject. Tijdens de race hield ze constant de koploopster, de ultra loopster Augusta van Hoogdalem uit Vlaardingen, in het vizier om tijdens het rondje op de baan van Spado haar eindsprint in te zetten om op deze manier als winnares van de in totaal 56 gestarte dames over de streep te komen. Roos finishte in 25.25 min. exact 5 sec. voor Augusta.

De komende weken zullen Wessel voor 3 afstanden, Sem voor 7 afstanden en Janne voor 7 afstanden het Nederlands Kampioenschap Junioren en Jeugd afwerken in Eindhoven en een week later zullen Janne en Roos deelnemen aan de Open Nederlandse Kampioenschappen in Amersfoort.[l]