Met paardentram heen en weer tussen Gastel en Gastelsveer

OUD GASTEL - In het kader van het Waterpoortweekend worden er in het gebied rondom het Volkerak-Zoommeer allerlei feestelijkheden georganiseerd. De deelnemende gemeenten, die zowel in de westhoek van Brabant liggen, als in een deel van Zeeland en Zuid-Holland, stellen tijdens het Waterpoortweekend – dat loopt van vrijdag 14 t/m zondag 16 juni – bewoners en toeristen in de gelegenheid kennis te maken met de schoonheid van de natuur, het erfgoed en de recreatiemogelijkheden in dit volstrekt unieke gebied.

Op zaterdag 15 juni pakt Oud Gastel uit door het oude tramverleden te laten herleven. Om speciaal voor de gelegenheid een rails aan te leggen, was teveel van het goede. Gastel, een dorp met een rijke paardenhistorie, heeft er voor gekozen om de paardentram op deze dag heen en weer te laten rijden tussen het oude tramstation Gastelsveer en de Markt in het centrum van het dorp. De kaartverkoop vindt plaats bij Gastel Sfeer en op de Markt. Vanaf 11 uur zijn er 5 ritten gepland van anderhalf uur, een pauze van een half uur bij Gastel Sfeer inbegrepen.

Ritten
Bij Gastel Sfeer is er een streekproductenmarkt georganiseerd. Men kan er proeven van producten van boerderijwinkel Masseurs, bier van ‘Brouwerij ’t Meuleneind’ de honing van een imker en producten van de familie Voorbraak. Om 15.00 uur begint daar een gezellige BBQ.
Misschien maakt de paardentram vanuit de Markt nog een ommetje richting Dorpsstraat. Bij haar rit door het centrum passeert de tram enige speciaal voor deze dag geopende en gratis te bezichtigen monumenten.
In de St. Laurentiuskerk – terecht een rijksmonument – kan men door een speciale expositie kennis nemen van het rijke Cisterciënzerverleden van deze kerk. Ook het Waterstaatskerkje van de Protestantse gemeenschap aan het begin van de Dorpsstraat is geopend; men kan hier een toelichting krijgen op de geschiedenis en het interieur van dit monument.
Door een bezoek te brengen aan het Mastboomhuis maakt men een reis in het verleden van de bouwers en bewoners van dit huis: de familie Mastboom met als meest bijzondere en interessante exponent de laatste bewoner Henri. De gastheren en gastvrouwen leiden u graag rond en geven een uitgebreide toelichting in woord en door films.
Dorpsmuseum ‘In de Drie Snoeken’ van Heemkundekring ‘Het Land van Gastel’ toont samen met ‘Gastels Trots’ een kleine 20 erg interessante foto’s, die stuk voor stuk de tramgeschiedenis van het dorp illustreren. Tevens kan de bezoeker een film bekijken over Gastel in 1955. De bezoekers kunnen bovendien hier een boekje krijgen van de wandeling door: ‘Oud Gastel, dorp tussen zand en klei’.
Uiteraard is ook het prachtig gerestaureerde ‘Onder de Toren’ – pal naast de kerk – geopend. In deze horecagelegenheid kan de bezoeker zich in historische outfit laten fotograferen door Anita Bosker.
Ook aan de kleintjes is gedacht. In het de Natuurspeeltuin in de Kerkstraat kunnen de kleintjes zich naar hartenlust uitleven en in de Blankershove vijver kunnen kinderen samen met IVN Etten-Leur waterdiertjes scheppen.
Waterpoort heet u van harte welkom bij al deze gezellige en leerzame activiteiten. [l]