Rondleiding en expositie in kapel tijdens Aloysiusdag

OUDENBOSCH - Aloysius is de naamgever en beschermheilige van de Broeders van Saint Louis en het gelijknamige jongensinternaat. Het is dus vanzelfsprekend dat de Gidsen van Saint Louis de Kapel op Aloysiusdag tussen 13.30 en 16.30 open stellen voor publiek. Inmiddels is de restauratie van de Kapel begonnen. De Gidsen sluiten daarbij aan met een eenvoudige foto expositie over eerdere restauraties.

Luigi Gonzaga werd op 9 maart 1568 geboren in Mantua, Italië. Als oudste zoon van een oud adellijk geslacht was hij voorbestemd om zijn vader, Ferdinand, markgraaf van Castiglione op te volgen. Al jong koos Luigi voor een andere weg. Zeer tegen de zin van zijn familie trad hij toe tot de Sociëteit van Jezus en deed afstand van al zijn rechten ten gunste van zijn jongere broer. In Rome studeerde hij filosofie en theologie. Daarnaast nam hij de zorg op zich voor de armen en de zieken. Ook toen in Rome een pestepidemie heerste hield Luigi zich aan, wat hij beschouwde, als zijn plicht. Dat zou hem uiteindelijk fataal worden. Hij stierf op 21 juni 1591, amper 23 jaar oud, aan de pest. In 1726 werd hij heilig verklaard en tot patroon van jonge studenten uitgeroepen. Zijn Latijnse naam luidt Aloysius en onder die naam zijn verschillende scholen naar hem vernoemd. In 1840 kozen enkele broeders uit Oudenbosch de heilige Aloysius als naamgever voor de pas opgerichte congregatie: de Broeders van de Heilige Aloysius Gonzaga. Deze broeders gingen een jongensinternaat leiden. Dat heette Institut Saint Louis. Saint Louis betekent Heilige Aloysius of Luigi, maar dan op zijn Frans. Waarom? Frans was toen de internationale voertaal. Op internaten werd daarom Frans gesproken. Vandaar de deftige Franse naam. De leerlingen heten bijvoorbeeld ‘pensionaires’. Aloysiusdag was een jaarlijkse feestdag van de Broeders en werd groots gevierd. Enkele jaren geleden is het initiatief ontstaan om Aloysiusdag opnieuw leven in te blazen als de dag waarop de verenigingen en instellingen rondom het voormalige internaat Saint Louis hun deuren openen.

Inmiddels is de restauratie van de Kapel van het voormalige jongensinternaat begonnen. Toch is de Kapel op Aloysiusdag gewoon open voor publiek. Om 14.00 en 15.00 is er een rondleiding door de Kapel en langs de gebouwen van het jongensinternaat Saint Louis. In de Kapel is een kleine expositie met foto’s van eerdere restauraties.

De Gidsen van Saint Louis stellen de Kapel op Aloysiusdag tussen 13.30 en 16.30 open voor publiek. Op zaterdag 22 juni is de Kapel open tussen 14.00 en 16.00 uur. De toegang is gratis. Kijk voor meer informatie op www.gidsenvansaintlouis.nl. [l]