TButterfly bezoekt basisscholen in Halderberge

HALDERBERGE - Wie vanaf komende zomer belt of appt op de fiets, riskeert een boete van 95 euro. Vanaf 1 juli 2019 wordt het verbod voor het vasthouden van een mobiele telefoon in het verkeer namelijk uitgebreid naar alle bestuurders van een voertuig. In de auto is het al jarenlang niet toegestaan om een mobieltje vast te houden tijdens het rijden. Het is voor VVN Halderberge dan ook één van de speerpunten om bij jongeren bewustwording te creëren, dat het gebruik van een mobiele telefoon in het verkeer echt levensgevaarlijk is.

Iemand die zich sinds 2015 vol inzet om kinderen en hun ouders bewust te maken van de gevaren van het gebruik van de Smartphone in het verkeer, is Michael Kulkens. Zijn zoon Tommy-Boy was in augustus 2015 bezig met zijn wekelijkse fietstocht naar atletiek. Met zijn smartphone in zijn hand, zijn ogen even op het scherm gericht en zijn koptelefoon op één oor, stak Tommy-Boy zonder om zich heen te kijken een doorgaande weg in Bussum over. De bestuurster van de auto die hem naderde, kon hem niet meer ontwijken. Tommy-Boy werd aangereden en overleed diezelfde avond aan de gevolgen van zijn verwondingen.

Michael Kulkens richtte in 2016 stichting TButterfly op. Zijn stichting geeft voorlichting op scholen, maar heeft door haar nationale bekendheid ook minister Schultz zover gekregen, dat zij inzag dat er een nieuwe wet moest komen ten aanzien van het gebruik van mobiele telefoons in het verkeer. De stichting wordt hierbij gesteund door bekende Nederlanders, zoals DJTiësto, Rico Verhoeven en André van Duin.

VVN Halderberge was blij dat Michael Kulkens 17 juni voorlichting wilde geven op de basisscholen in Oud Gastel, Oudenbosch en Hoeven. Vanaf het moment dat hij aan zijn verhaal begon, was het stil in de aula en waren de kinderen en leerkrachten, geboeid door zijn verhaal. Michael weet kinderen te mobiliseren om ouders bewust te maken van het gevaar van het gebruik van mobiele telefoons in het verkeer. Deze bewustwording is hard nodig, aangezien er in Brabant 150 verkeersdoden vielen in 2018. Dat zijn er 50 meer dan in 2017. De stijging onder fietsers is de afgelopen jaren groot en vooral onder de jongeren en ouderen. De ongelukken bij fietsers onder de 25 jaar gebeuren vaak door afleiding door het gebruik van een mobieltje.

Vanuit VVN Halderberge hopen wij volgend jaar te kunnen berichten dat de campagnes en voorlichting hebben gewerkt. Elke verkeersdode is er immers één teveel! [l]