Steiger in de Kapel . FOTO MARK BUIJS
Steiger in de Kapel . FOTO MARK BUIJS foto Mark Buijs

Steiger van 30 meter hoog in de Kapel van Saint Louis

OUDENBOSCH - De Kapel van Saint Louis wordt ingrijpend gerestaureerd. Om dat mogelijk te maken is het nodig om binnen en buiten een steiger te bouwen. Dat is een immens karwei, waar de aannemer al weken mee bezig is. Ook in de bouwvakvakantie gaat dat werk door. De Gidsen van Saint Louis stellen de Kapel open voor bezoekers en geven tekst en uitleg over de restauratie.

De Kapel van Saint Louis is in jaren 1865-1866 gebouwd. Het was en is het onbetwiste hoogtepunt van het voormalige jongensinternaat Saint Louis. Letterlijk, want de koepel steekt ongeveer 30 meter de lucht in. Dat wil zeggen vanaf 1890, want de koepel is er pas later op geplaatst. En dan te bedenken dat die andere koepel van Oudenbosch in dezelfde periode is gerealiseerd. In 1865 begon men namelijk ook aan de bouw van de Basiliek. Toevallig is dat allemaal niet. Pastoor Hellemons was namelijk één van de oprichters van Saint Louis en opdrachtgever van de bouw van de Basiliek. Tijdens zijn priesterstudie in Rome was Willem Hellemons onder de indruk geraakt van de prachtige architectuur van het Roma Aeterna, het eeuwige Rome. Dat wilde hij ook en rond 1865 kreeg hij de kans om Oudenbosch om te toveren tot Parva Roma; of te wel Klein Rome.

In 1890 werden dak en koepel van de Basiliek uitgevoerd in zink. Zo rond 1970 werd dat vervangen door bitumen. Dat is inmiddels ook weer aan vervanging toe. Daarbij is opnieuw gekozen voor zink. Dat gaat langer mee dan bitumen en geeft de koepel letterlijk zijn oude glans terug. Om ook de binnenzijde van de koepel aan te kunnen pakken wordt ook een steiger in de Kapel geplaatst. Deze reikt 30 meter hoog tot in de lantaarn. Wilt u deze steiger eens goed bekijken?

De Gidsen van Saint Louis stellen de Kapel elke zaterdagmiddag en zondagmiddag tussen 14.00 en 16.00 open voor publiek. De toegang is gratis. Wilt u meer weten over Saint Louis? Boek dan een rondleiding. Kijk voor meer informatie op www.gidsenvansaintlouis.nl.[l]